elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia s’adherirà a la Xarxa de Municipis per la vivenda digna

Gandia s’adherirà a la Xarxa de Municipis per la vivenda digna

    L’Ajuntament de Gandia s’adherirà a la Xarxa de Municipis per la vivenda digna i contra la pobresa energètica. També treballa actualment en l’elaboració d’un llistat exacte de quantes vivendes buides hi ha Gandia per tal de poder arribar a acords amb els propietaris i solucionar el problema de les famílies que es queden sense casa per la situació econòmica i nodrir el parc d’habitatge social de la ciutat.
    La setmana passada a la població catalana de Terrassa hi va haver un encontre de ciutats, de més de 50.000 habitants, que afronten aquest problema. Els representants de l’Ajuntament de Gandia van assistir per tal d’aprendre de l’experiència d’altres ciutats. De la reunió ix una línea de treball, que ja està en marxa, per dissenyar un protocol d’actuació a l’Ajuntament de Gandia. Les experiències de la ciutat de Bilbao i Còrdova serviran de guia.

    El regidor de Responsabilitat Social i Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González ha dit que “aquesta xarxa té com a objectius pressionar als governs autonòmics i central per fomentar i desenvolupar ferramentes en matèria de vivenda, des de legislació fins finançament, així com crear un espai de posada en comú per compartir experiències en la gestió de la matèria”.

    En aquest sentit ha assenyalat que la seua regidoria “articularà una sèrie de mecanismes destinats a crear una verdadera política d’habitatge social i pobresa energètica, incidint en la consecució dels dret constitucional a la vivenda i el bon ús del parc d’habitatges municipals”.

    Nahuel González ha explicat les claus del protocol d’actuació en el qual l’administració local és des d’on s’ha de gestionar tot, ja que és l’organisme que millor coneix la problemàtica. Des del seu departament ja estan treballant en destinar les vivendes que hi ha en l’empresa pública cap a ús social, en posar fre als desnonaments per no pagar la hipoteca i també en facilitar ajudes per a les famílies que no poden pagar el lloguer i evitar que perden l’habitatge. En aquest últim cas, l’Ajuntament ja té el compromís de la Diputació de València de donar-los suport en ajudes especials.

    També ha explicat l’objectiu últim de les seues polítiques “la vivenda municipal ha de ser l’últim recurs, abans hem de prioritzar que les famílies siguen autosuficients i independents. Per això es fonamental fer front als casos el més prompte possible. Al 2016 realitzarem campanyes informatives sobre els drets de la ciutadania i serveis que tenim disponibles en aquesta matèria”.

    Ara mateix damunt la taula hi ha dos assumptes que es plantegen i que cal destacar. Un, és que s’està estudiant implantar un sistema de contraprestacions per a les famílies que no poden pagar un lloguer i a les que se’ls donaria la possibilitat de fer treballs socials o solidaris en benefici del barri on viuen. I un altre, és la pobresa energètica que es calcula que a Gandia afecta a 1.500 famílies que tenen problemes per pagar la llum. Per fer front a aquest problema cal més d’un milió d’euros. Nahuel González ha explicat que “fins a desembre es farà càrrec la Creu Roja del pagament. A partir d’ahí la Generalitat i la Diputació de València estan fent un pla conjunt i esperem que ens arriben les ajudes i que es facen càrrec dels casos més sagnants de pobresa energètica. No obstant a nivell local anem a reunir-nos amb Iberdrola per tal d’arribar a acords”.

    Des de l’Àrea de Responsabilitat social, també s’ha explicat dos línies d’actuació. Una és la preventiva per evitar que els casos arriben al jutjat. Així l’Ajuntament realitzarà tasques de mediació i assessorament, coordinarà els casos amb la PAH i farà campanyes de conscienciació per a la ciutadania. La segona, és per als casos que ja estan en via judicial, en aquestes situacions s’ajudarà als afectats per tal que puguen dur una vida normal amb un habitatge.

    En definitiva Jaume Giner, assessor de l’Àrea de Responsabilitat social, ha dit que “hem fet un diagnòstic del problema de l’habitatge i ara cal fer una política homogènia per acabar amb la problemàtica. Volem que al 2016 el tema de la vivenda a Gandia estiga regulat amb un sistema efectiu i que no siga el caos que ha sigut fins ara. Volem normalitzar la situació i que cada cas tinga una solució ràpida i eficient”.

    D’altra banda cal assenyalar que demà la regidoria de Responsabilitat Social es reunirà amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. L’objectiu es anar avançant en la coordinació i seguiment dels casos. També per tractar les polítiques posades en marxa per part de l’Ajuntament i totes les conclusions de la reunió de Terrassa.

     

    Subir