elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia inicia el procés dels Pressupostos Participatius 2020

Gandia inicia el procés dels Pressupostos Participatius 2020
  • La regidoria de Polítiques amb la Ciutadania presenta les bases de la present edició, que s’ha hagut de retardar com a conseqüència de la pandèmia

MÉS FOTOS
Gandia inicia el procés dels Pressupostos Participatius 2020 - (foto 2)

El regidor delegat de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyat del director general de Participació Ciutadana, Joan Josep Giner, han presentat aquest matí les bases del procés dels Pressupostos Participatius, així com les novetats al reglament, consensuades i aprovades per unanimitat al Consell de Participació Ciutadana celebrat la setmana passada.

“Després de dues edicions exitoses, vam ajornar per prudència l’actual a causa de la pandèmia, i una vegada superada la fase més dura, apostem per una participació ciutadana de la forma més segura possible. Així ho vam explicar al Consell de Participació Ciutadana, que ens va transmetre el seu suport unànime, també pel que fa a la modificació del reglament”, ha explicat González.

Així, del 15 al 25 d’octubre es podran enviar ja les propostes per a la present edició a través del web: www.participagandia.org. I del 9 al 23 de desembre, tindrà lloc la votació, que, de moment, es farà on-line per raons de seguretat. De fet, es demanarà un informe al servei de prevenció de riscos del departament de Recursos humans de l’Ajuntament per tal de saber si es pot fer la votació presencial de forma segura.

“És molt il·lusionant poder iniciar un nou procés de participació en el qual s’hi van involucrar més de 4.000 persones, la darrera edició. Les obres es realitzen i la gent sap que complim, per això Gandia continua sent un referent en participació ciutadana”.

Cal recordar, que tenen un pressupost de 300.000 €, fins a un màxim de 50.000 per projecte. Les propostes han de fer referència a inversions i activitats, no poden ingerir competències d’altres administracions, ni formar part de les previsions de l’Ajuntament.

Importants novetats al reglament

Per la seua banda, Giner ha explicat les principals novetats introduïdes a la metodologia del procés participatiu.

En primer lloc, no es votaran totes les 70 propostes (2019), sinó que hi haurà una votació de preselecció d’11 propostes, del 23 al 29 de novembre. “No era pràctic, perquè eren massa propostes i la gent no arribava a conèixer-les totes...”.  

Les Juntes de districte, a través de tallers de barri, presentaran 11 propostes més (1 cadascuna), que s’articularan a través de les associacions veïnals.

Finalment, es votaran 22 projectes, de les quals 6 eixiran guanyadores. S’hi aplicarà una discriminació positiva per als barris de menys població o circumstàncies particulars que els situaven en desavantatge en altres processos anteriors, com ara Marxuquera, Santa Anna i Benipeixcar. Així, almenys 2 dels guanyadors hauran de ser d’aquests districtes.

“Animem a la gent a participar, perquè Gandia és una de les ciutats que abans executa les propostes. De fet, totes les de les edicions anteriors estan executades o en fase de fer-ho, excepte l’entrada del col·legi Carmelites, que forma part d’un projecte municipal més ampli, o la ludoteca del Centre Associatiu Joan Climent, que també s’inclou en la reforma d’ampliació de l’espai”, ha conclòs el director general.

Pujar