elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Càtedra Cucó repasa els últims anys del franquisme i el període de transició

    El pròxim 20 de novembre la Càtedra Alfons Cucó organitza a Gandia la jornada “Ara que fa quaranta anys. Abans i després del 20N”. una cita que, pren com a motiu principal el quaranta aniversari de la mort del general Francisco Franco, i busca aproximar-se a l’estudi i la reflexió del període del tardo franquisme així com del període de trànsit a la democràcia en Espanya, engegat el 1975.

    La jornada, que comptarà amb alguns dels principals especialistes en el tema procedents d’universitats de tota Europa, prestarà especial atenció a les dinàmiques socials, polítiques i culturals més presents en aquells moments, tot incloent l’anàlisi dels moviments socials, les cultures polítiques antifranquistes, la qüestió nacional i les dinàmiques de gènere.

    La jornada l’obrirà el professor Alfonso Botti, de la Università degli Studi de Mòdena, qui pronunciarà la conferencia “Davant la fi de la dictadura”, a continuació el professor Pau Casanellas de la Universida de Nova de Lisboa parlarà sobre la repressió i el control social en els últims anys del franquisme.

    La història del PCE i del seu paper com a partit antifranquista serà el tema de Emanuele Treglia de la Università LUISS de Roma i, a continuació, Ismael Saz de la Universitat de València tractarà sobre “No només èlits. La lluita per la democràcia”

    Ja per la vesprada, la sessió l’obrirà Leyre Arrieta de la Universidad de Deusto per pronunciar la conferència “Pacte i autogovern. PNV i la qüestió vasca”. Per la seua part, Ferran Archilés de la Universitat de València parlarà sobre “Inèrcies i esperances. El País Valencià en canvi”. Tot seguit, Irene Abad tractarà sobre el “Moviment feminista i el model de gènere en l’esquerra”. La jornada la tancarà José Carlos Rued de la UCM per parlar sobre la representació i la ruptura amb el règim a través de la ponència “Televisar el 20N”.

    Aquesta jornada ha estat organitzada pel departament d’Història Contemporània de la UV en col·laboració amb el centre de Gandia i compta amb el reconeixement de dos crèdits de lliure elecció. La matrícula està oberta i es pot realitzar a través de la web www.uv.es/cig.

    Subir