elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Dénia recorda l’escriptora Maria Ibars en el cinquantenari de la seua mort

Dénia recorda l’escriptora Maria Ibars en el cinquantenari de la seua mort
    MÁS FOTOS
    Dénia recorda l’escriptora Maria Ibars en el cinquantenari de la seua mort - (foto 2)
    Dénia recorda l’escriptora Maria Ibars en el cinquantenari de la seua mort - (foto 3)

    L’Ajuntament de Dénia ha organitzat un acte en record de l’escriptora i mestra Maria Ibars Ibars el dia que es compleixen cinquanta anys de la seua mort. L’alcaldessa, Ana Kringe, la regidora de Cultura, Pepa Sivera, regidors de la Corporació municipal, representants de l’IES Maria Ibars i del col·legi Raquel Payà i altres convidats s’han congregat al carrer que du el nom de l’escriptora per retre homenatge a la seua memòria.

    L’edil de Cultura ha estat encarregada de fer una semblança de Maria Ibars, figura estretament relacionada amb la ciutat de Dénia. Nascuda a València al 1892, la família de Ibars es trasllada a Dénia als pocs mesos de vida de l’escriptora. Ací viurà la infància i adolescència, residint als barris del Saladar i de Baix la Mar i, a l’estiu, a la caseta que l’avia paterna tenia a la partida dels Campussos, Penyamar, que donarà nom a un dels seus llibres més coneguts, Poemes de Penyamar: a l’ombra del Montgó (1949).

    Maria Ibars fou “una dona singular per als anys que li van tocar viure”, en paraules de Sivera. Malgrat els seus orígens humils i sense tindre cap centre d’estudis pròxim, Ibars aconseguirà el títol de mestra en l’Escola de Magisteri de València al 1913, aconseguint plaça definitiva a la Font de la Figuera, on coneixerà el seu home. Es casà a Dénia, a l’església de Sant Antoni, o Convent de la Mar, com ella li deia, al 1917. De seguida naixeran els seus fills, Darius i Raquel Payà, coneguda pedagoga. Després transcorren uns anys d’intensa dedicació a l’ensenyament i a la criança dels fills. Serà a partir del seu trasllat a València i de l’inici dels estudis universitaris dels fills quan Maria Ibars s’integre en el món intel·lectual del valencianisme.

    Nacionalista catòlica i de dretes, va superar sense problemes la depuració franquista i continuà el seu treball de mestra compaginant-lo, a partir dels darrers anys 40 del segle passat, amb una fecunda producció literària que ja havia iniciat als 30 publicant articles sota pseudònim. Pepa Sivera ha parlat també de la relació de l’escriptora amb Lo Rat Penat, sorgida als anys 30 i que es reforçarà en la immediata postguerra.

    Maria Ibars és una de les escasses novel·listes valencianes, en l’obra de la qual “pot observar-se una mirada femenina que dota de protagonisme les dones i una certa denúncia de les seues condicions de desigualtat en una societat rural i patriarcal”.

    L’acte de reconeixement ha continuat amb el dipòsit d’una corona de llorer als peus de la placa del carrer de Maria Ibars per part de l’alcaldessa i Pepa Sivera i la lectura d’alguns poemes de l’escriptora a càrrec de Mª Teresa Martí, directora del col·legi Raquel Payà, Cristian Ferrer, alumne del centre, Pepa Ribes, qui va impulsar que l’institut del qual era directora fou anomenat Maria Ibars, i Pepetoni Server, actual director de l’IES.

    Subir