elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca

La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca
    MÉS FOTOS
    La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca - (foto 2)
    La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca - (foto 3)
    La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca - (foto 4)
    La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca - (foto 5)
    La jornada Menja’t la Marina exhibeix el potencial dels vins dolços de la comarca - (foto 6)

    L'Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia ha organitzat una altra jornada de Menja't la Marina al Mercat Municipal de Dénia. Es tracta d'una iniciativa inclosa en el pla d'acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife de la Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia que té com a objectiu fomentar la comercialització i l'ús gastronòmic del producte de proximitat i les seues varietats en cada temporada.

    A les portes de Nadal, la jornada de hui s'ha dedicat a la rebosteria tradicional nadalenca i als vins dolços que es produeixen a la Marina Alta. Cinc cellers de la comarca han mostrat els seus vins dolços deixant-ne palesa la riquesa, varietat i qualitat.

    Joan Pastor, en representació del celler Joan de la Casa de Benissa, ha presentat Nimi Naturalment Dolç, elaborat amb la varietat autòctona de moscatell d'Alexandria. És un vi que no té alcohol ni sucre afegits, s'obté a partir de panses verges, assecades al sol en canyissos però no escaldades, i es fermenta en barrica amb 12 mesos de criança. Pastor recomana trencar amb els tòpics i degustar-lo amb formatges i patés.

    Felipe Gutiérrez de la Vega, director comercial del celler Gutiérrez de la Vega, ha participat amb un clàssic de la casa, el Casta Diva, collita de 2014. Segons ha explicat, la dolçor del vi s'obté de manera natural, ja que el raïm és, en gran part, pansa, amb poca graduació alcohòlica i amb una criança llarga en barriques de roure francès i del Caucas. Gutiérrez de la Vega aconsella maridar-lo amb sabors intensos i un punt amargs com al xocolate o el cafè.

    La jornada Menja't la Marina ha estat aparador de la presentació del primer vi dolç produït pel Celler Les Freses de Jesús Pobre. Batejat com a Dolç de Les Freses, este nou vi procedeix de verema molt tardana, de finals del mes de setembre, quan el penjoll s'ha assecat en la planta i és ja pansa, amb una graduació inicial de 14o, a la qual s'han afegit 2 graus més d'alcohol, segons ha explicat la responsable del celler, Mara Bañó.

    El raïm molt madur, quasi pansificat, també és la base del moscatell Càntic del sol, de la Bodega Cooperativa Sant Vicent Ferrer de Teulada. La seua presidenta, Paqui Oller, ha destacat que es tracta d'un moscatell "diferent a uns altes elaborats en la Marina", que es fermenta en barrica uns 3 o 4 mesos, assolint 15o de graduació i, en boca, "és com menjar-te una pansa". La cooperativa produeix unes 5.000 botelles d'esta etiqueta.

    El moscatell M de Alejandría, un projecte de Cristina Rodríguez Vicente, ha completat esta presentació dels vins dolços que es fan a la comarca. Rodríguez Vicente va plantar la vinya a Teulada al 2014 i va obtenir la primera collita al 2017, amb una sèrie limitada de 1.200 botelles. És un vi elaborat amb raïm moscatell tradicional amb una particularitat que el diferencia: el raïm es cull i es congela a peu de vinya, "la qual cosa potencia enormement els sabors del moscatell i aporta un punt final d'acidesa que es convida a beure'n més".

    Esta exhibició del potencial dels vins dolços de la Marina Alta, s'ha completat amb una mostra de dolços tradicionals de Nadal, elaborats per dos dels forns amb parada al mercat, que el públic ha pogut degustar. Rotllets de mistela i de cassalla del Raconet de Trini i pastissets d'ametla amb rovell d'ou, amb moniato i amb cabell d'àngel, del forn de pa Sivera.

    Els xefs dels restaurant Orígens de Dénia, Amanda Fornés i Ximo Ivars, han fet una demostració de cuina creativa amb dos receptes dolces-salades per a estes dates nadalenques: una casca farcida amb carn picada i fetge d'ànec amb torró de moniato i reducció d'anís dolç.

    Pujar