19 de febrero de 2020 19/2/20

La col·lecció de maquetes nàutiques d’Antonio Simó Ayza s’exposa en la sala de la plaça del Consell

La col·lecció de maquetes nàutiques d’Antonio Simó Ayza s’exposa en la sala de la plaça del Consell - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  La col·lecció de maquetes nàutiques d’Antonio Simó Ayza s’exposa en la sala de la plaça del Consell - (foto 2)

  Antonio Simó Ayza ha realitzat la donació a l’Ajuntament de Dénia de la col·lecció de models nàutics, realitzats per ell mateix al llarg de la seua vida.

  És el treball de tota una vida i l’autor manifesta en les seues obres una notabilíssima qualitat i perfeccionament en l’execució. La donació és d’un total de 49 models nàutics o maquetes. La col·lecció es composa d’una sèrie de representacions de vaixells que navegaren per la Mediterrània i l’Atlàntic entre el segle XVI i el segle XX.

  Algunes de les maquetes l’autor les realitza sobre la base de plànols originals existents en diverses institucions, mentre que en altres casos la maqueta es realitza a partir de kits adquirits en tendes especialitzades, i millorats notablement.

  La família d’Antonio Simó Ayza s’instal·là a Dénia a la postguerra. Provinent de Vinaròs s’arrelà a la ciutat amb treballs relacionats amb el món de la mar i el patronatge de barques de pesca.

  Antonio Simó Ayza tingué el càrrec de motorista en la barca de bou, de pesca, l’Amalia Simó de la qual era patró Manuel Simó. Desprès treballaria de manteniment de motors en una fàbrica i empraria el seu temps de lleure en la tasca constant i minuciosa de la realització de maquetes navals.

  En la col·lecció de models nàutics destaquen els dels segles XVI, XVII i XVIII, així com els del segle XX. Caravel·les, navilis, fragates, de guerra, anglesos, francesos i espanyols, formen un conjunt realment destacable per la qualitat i diversitat. Malauradament, el segle XIX i el món dels grans veleres i vapors de la pansa no estant ben representats.

  Del segle XX destaquen especialment a més de vaixells de guerra de diverses procedències i dates, els models que representen vaixells de transport així com una bona col·lecció de representacions de barques de pesca, espill de l’estol pesquer de la Dénia dels segon terç del segle passat: barques tonyineres, barques de bou o l’ancestral llaüt.

  La col·lecció d’Antonio Simó serà exhibida de manera permanent a la sala d’exposicions de la plaça del Consell a partir del proper 1 de maig. L’horari d’obertura serà el mateix que el dels museus de la ciutat: de 10.30 a 13 hores i de 16 a 19 hores, romanent tancat els diumenges per la vesprada i els dilluns.

  El disseny d’aquesta mostra ha estat a càrrec del Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia.

   

  Subir