elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Col·lectiu 03820-Compromís convertiran Cocentaina en la capital turística de l’interior

    El Col·lectiu 03820-Compromís ha elaborat les seues propostes programàtiques en matèria de patrimoni en col·laboració amb la ciutadania de Cocentaina que ha volgut participar en diverses reunions temàtiques. "Tenim una visió molt pràctica del patrimoni historicoartístic i natural" –ha explicat Anduix– "Evidentment, són actius que hem de salvaguardar i transmetre, igual o millor del que estan, a les futures generacions. Però també els hem de posar en valor per crear riquesa, per reactivar la nostra economia: el turisme d'interior, el comerç, l'hostaleria. Per general prosperitat i benestar, en definitiva".

    Per al Col·lectiu-Compromís, el Palau és el símbol del que pot arribar a ser Cocentaina si es gestiona correctament. El programa de govern de la coalició aposta pel desenvolupament d'una oferta turística basada en el patrimoni històric, artístic, paisatgístic, cultural i ambiental, amb el centre neuràlgic al Palau Comtal. "I cal començar per ampliar l'horari i els dies de visita" –ha remarcat– "Si arriba un grup de visitants un diumenge o un festiu, el Palau ha d'estar obert i visitable en condicions". El Palau podria allotjar l'Espai del Visitant, un nou punt d’encontre turístic on es podrà obtindre tota la informació que es desitge sobre Cocentaina, així com gestionar la visita als llocs d’interès. L’Espai del Visitant ha d’estar museïtzat de forma atractiva i innovadora, per a poder percebre tota la riquesa històrica, patrimonial, cultural i ambiental del poble i la comarca.

    Amb aquesta base al Palau, i en connexió amb els altres museus municipals, la coalició proposa definir itineraris culturals, naturals, arquitectònics, gastronòmics i difondre’ls entre les empreses turístiques i la resta de municipis. Aquests itineraris es complementaran amb la confecció i difusió de guies de caràcter monogràfic (botàniques, arqueològiques, industrials, d’art, tradicions) dirigides a diferents col·lectius (escolars, jubilats, etc.). L'oferta es dinamitzarà amb la creació de nous referents: jornades i congressos de temes d’actualitat, activitats puntuals de turisme cultural, actes esportius destacats i trobades comarcals de tota mena.

    "Volem que Cocentaina siga el lloc de trobada de tota la regió al voltant de la Mariola, que és una marca que volem aprofitar també per a impulsar la nostra oferta turística, hostalera, gastronòmica i agroalimentària" –ha explicat Anduix– “Nosaltres ens prenem seriosament aquest objectiu, no com el regidor actual, que no assisteix ni a les reunions amb els altres municipis de l’Associació Serra de Mariola, de la qual Cocentaina forma part. Sandoval diu, literalment, que no va a les reunions perquè no cobra. Així consta en les actes de la Comissió de Dinamització Econòmica. No sembla la millor manera de representar Cocentaina i de vetlar pel futur del nostre patrimoni ni de la nostra economia”.

    El programa de la coalició concep "Cocentaina com una destinació turística innovadora, consolidada sobre una infraestructura tecnològica d'avantguarda, que garantisca el desenvolupament sostenible del territori turístic, accessible per a totes i tots, que facilite la interacció i integració del visitant amb l'entorn i incremente la qualitat de la seua experiència en la destinació, alhora que millore la qualitat de vida del resident". "Si fem les coses bé" –raona Anduix– tenim condicions per a ser el referent turístic d'aquestes terres, sense abandonar altres sectors basics com la indústria. La qüestió és tindre un projecte de poble, en el qual aprofitem el potencial cultural, creatiu, social i econòmic per atraure recursos cap a Cocentaina. Considerem, per exemple, que hauríem d'intentar entrar en alguna de les 7 xarxes temàtiques de la UNESCO (literatura, cine, música, disseny, artesania i art popular, art digital i gastronomia) per oferir un valor afegit com a destinació. Que valga la pena vindre a gastar-te uns diners a Cocentaina".

    Un dels objectius explícits del programa del Col·lectiu-Compromís en matèria de turisme és la potenciació de la Via Verda com a singularitat esportiva i de temps lliure. "Ens ho demana molta gent, de dins i de fora del poble: arregleu això de la Via" –comenta Anduix– "Per això vam exigir i aconseguir que l'Ajuntament posara llum en el túnel. Ara el problema és la continuïtat de la Via, perquè amb les obres del desviament de la carretera se la van carregar i el govern municipal no va fer res per reclamar a Foment la reparació pertinent. Ara el PSOE proposa construir la passarel·la que no van fer en el seu moment, i que ens pot costar fàcilment un milió d'euros. Com que els diners no són d'ells, sinó de tots, se'ls gasten amb molta alegria. Diuen que la meitat la pagaria el Ministeri de Foment, però recordem que no hi ha res pressupostat i que ho hauria d'avançar l'Ajuntament, amb el préstec corresponent. Ens podria passar com amb la biblioteca, que l'hauria d'haver pagada la Generalitat i que encara no s'ha liquidat. No fem més que pagar interessos als bancs per aquella operació. Si ara se'n vol fer una de similar, la ciutadania ha de conèixer els riscos i decidir si és aquesta la prioritat o n'hi ha d'altres".

    Subir