elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Cocentaina s'acull a la 2a convocatòria del Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible

  • Es substituiran 150 lluminàries a la zona de Gormaig

L'Ajuntament de Cocentaina, mitjançant la regidoria d'Obres i Serveis, s'ha acollit a la segona convocatòria del Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible (PAES) amb el qual es procedirà a la substitució de 150 lluminàries a la zona de Gormaig. A aquesta zona del terme l'enllumenat és molt antic, així és que l'estalvi generat serà major que a altres indrets. Aquest canvi de lluminàries produirà un estalvi anual de 12.943 euros per les arques municipals i el consegüent estalvi energètic.

Aquesta actuació s'emmarca dins del Pla Provincial d'Estalvi Energètic de 2014, així la Diputació d'Alacant -mitjançant fons europeus- es farà càrrec d'uns 82.500 euros de la inversió. Mentre que l'Ajuntament de Cocentaina aportarà altres 15.000 euros fins a completar els 97.500 euros d'inversió previstos per aquesta anualitat.

Segons els càlculs elaborats pels tècnics municipals, aquesta inversió es podrà recuperar en un període de 7 anys i mig, el que es coneix com el període de retorn.

Recordem que ja va haver una primera convocatòria del PAES, durant la qual es van invertir un total de 102.000 euros, realitzant les inversions en diferents edificis municipals aixi com al casc antic i l’avinguda de Benilloba, per aconseguir un estalvi econòmic anual de 15.500 euros. A més a més de millorar la sostenibilitat amb l'eficiència energètica.

Segons apuntava l'edil d'Obres i Serveis contestà Marcos Castelló, en dos anys haurem invertit més de 225.000 euros, entre subvencions i aportacions municipals amb recursos propis.

A més, a finals del passat any 2013 es va fer una inversió de 24.000 euros per adquirir unes 36 lluminàries per a seguir amb la substitució d'enllumenat al centre històric, seguint aquest criteri d'estalvi, així com diferents lluminàries tipus led’s per als edificis públics. “Aquest tipus d'inversions no es veuen a peu de carrer, però són les que ens permeten estalviar en recursos propis que es poden destinar després a altres partides per a seguir mantenint els diferents serveis públics i de qualitat als nostres veïns i veïnes”, apuntava Castelló.

A més, s’estan renegociat diferents contractes per augmentar aquest estalvi energètic i econòmic, amb la intenció de crear el que s'ha anomenat des de l'Ajuntament com la “cultura de l'estalvi energètic”.

Amb la posada en marxa de les diferents mesures d'estalvi energètic portades a terme durant l’ultim any cal destacar que malgrat a les pujades contínues de les tarifes de la llum (aproximadament un 5% l’any passat), hem aconseguit no tan sols absorbir el 5% d’aquestes pujades, sinó fins i tot en rebaixar un 5% la facturació de la mateixa respecte l’any 2012.

Per últim, val a dir que actualment s'està treballant en l'elaboració d'un protocol per als edificis públics “per a utilitzar millor la energia, així com en nous projectes per a una tercera convocatòria de subvencions que van en la mateixa línia”, concloïa Marcos Castelló.

Subir