25 de enero de 2021 25/1/21

Catarroja recupera dos gegants després de vint anys

Catarroja recupera dos gegants després de vint anys - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  Catarroja recupera dos gegants després de vint anys - (foto 2)
  Catarroja recupera dos gegants després de vint anys - (foto 3)

  Catarroja recupera la tradició de treure Gegants a la procesó del Corpus. Després de vint anys, enguany han tornat a recórrer els carrers de la població. Es tracta de dos personatges de 4 metres d’altura que representen un pescador i una perscadora de l’Albufera. En concret són Josep i Antonia.

  Els dos gegants pertanyen al grup de danses la Xicalla que amb l’ajuda econòmica de l’Ajuntament ha pogut recuperar els personatges. En concret, s’han hagut de restaurar els rostres i les mans, la indumentària i l’estructura per a portar-los, ja que abans es duien amb rodes però ara són persones qui ho fan.

  Dos gegants més

  El consistori també compta amb altres dos gegants que seran restaurats perquè puguen acompanyar Josep i Antonia en diferents actes al carrer. Així mateix, també es pretén, una vegada estiguen els quatre restaurats, exhibir-los en dependències municipals perquè els veïns i veïnes de la población els puguen vore. De moment, s’espera que els dos cabuts de la Xicalla puguen tornar a eixir en les festes majors de Catarroja al mes de setembre.

  En l’Arxiu Municipal de Catarroja hi ha constància que la processó del Corpus se celebra almenys des del segle XIX. En concret hi ha documents que fan referència als anys 1847 i 1848. Segons estos documents es pot deduir que ja podrien haver participat en la processó els gegants i cabuts.

  A banda dels gegants, el grup de danses la Xicalla també compta amb sis cabuts que representen les diferents races. A la processó els membres de la Xicalla van ballar les danses de la Moma, la Mangrana, el ball dels cabuts i les Betetes de Sueca. En total participaren 40 persones, entre les quals també hi havia membres dels grups de danses de l’Altar de Sant Vicent Màrtir de Russafa i el d’Almirante de València.

  Subir