elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Catarroja aposta per la participació ciutadana en les seues festes

Catarroja aposta per la participació ciutadana en les seues festes
  MÁS FOTOS
  Catarroja aposta per la participació ciutadana en les seues festes - (foto 2)

  Catarroja celebra les seues Festes Majors, que enguany han obert el camí perquè, en el futur, els veïns i veïnes decideixen com volen que siguen les celebracions. Esta és la voluntat de l'Ajuntament, que pretén cedir la iniciativa als ciutadans.

  La novetat és la Fira de Catarroja que obrirà les portes del 25 al 29 de setembre en l'aparcament del camp de futbol Mundial 82. El recinte firal comptarà amb casetes d'associacions i col·lectius locals amb la finalitat de potenciar la participació ciutadana. També estaran presents els comerciants i hostalers en la Fira del Comerç, una bona oportunitat per degustar els plats i tapes elaborats pels restaurants i bars del municipi.

  En este mateix espai, el públic podrà assistir a activitats d'animació infantil, actuacions i concerts. Els plats forts seran el ‘cantacançons’ Dani Miquel i l'humorista Eugeni Alemany. Dos dels artistes més coneguts del moment en el panorama valencià. Per l'escenari de la Fira també passaran grups com la Triburock o La Golferia.

  Una altre de les iniciatives inèdites serà el pregó de l’11 de setembre, on en el lloc del clàssic pregoner, es projectarà un vídeo en el qual han participat les associacions i col·lectius del poble.

  Més novetats. La celebració del Dia Internacional de la Democràcia i la Ciutadania que reunirà a la Plaça Major als veïns, amb la finalitat de reflexionar sobre estos temes.

  El bressol de l’allipebre

  Juntament amb les novetats, un any més Catarroja retrà homenatge a les seues tradicions. El municipi es convertirà de nou en el bressol de l’allipebre, amb el concurs que se celebrarà el 19 de setembre en el port. Al dia següent, les barques solcaran les aigües del llac de l’Albufera en l'exhibició de Vela Llatina que reuneix a desenes d'embarcacions tradicionals en un espectacle digne de vore.

  Altres de les activitats típiques de les festes són l'esmorzar popular, el concurs de paelles, el berenar de les persones majors, la cavalcada, el concurs de tir i arrossegament, els actes organitzats per les falles o el concert de les bandes de música.

  Així mateix, els Moros i Cristians desfilaran un any més per la població en diverses ocasions. Organitzats per la Intercomparsa en col·laboració amb el consistori, les tropes de la Creu i la Mitja Lluna ompliran de color i boato els carrers.

  L'esport és un altre dels protagonistes habituals de les festes. El programa està replet d'activitats com la trobada d'arts marcials, les jornades de natació del club Sirenes o els tornejos de bàsquet i tennis, entre altres. Però la convocatòria més popular és la Volta a Peu al Port de Catarroja, que cada any reuneix a centenars de corredors en un recorregut de deu quilòmetres pel parc natural.

  Un pressupost ajustat

  Amb el canvi de govern després de les eleccions de maig, les festes s'han organitzat en tan sols dos mesos i el tripartit, format per Compromís, Guanyar Catarroja i PSOE, ha ajustat el pressupost per adaptar-se a la situació econòmica. De fet, s'ha estalviat tant en els festejos com en el llibre de festes. Enguany, com a novetat, se’n repartirán 12.000 per les bústies de les vivendes del poble.

  Segons el regidor de Festes, Daniel Portillo, el proper any “s'obrirà un procés de participació ciutadana, amb el temps suficient, perquè són els veïns i veïnes els que han de decidir com han de ser les seues festes”.

  De moment, el regidor convida a tothom a “gaudir d'uns dies en els quals la gent del poble i també aquells que vulguen visitar-nos, són els protagonistes”.

  Subir