elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Catarroja acull una trobada de projectes europeus sobre el cultiu de l’arròs

Catarroja acull una trobada de projectes europeus sobre el cultiu de l’arròs
  MÁS FOTOS
  Catarroja acull una trobada de projectes europeus sobre el cultiu de l’arròs - (foto 2)

  A proposta del projecte LIFE+Albufera, s’ha celebrat a l'Escola de Capatassos de Catarroja una trobada de projectes europeus en zones d'arròs i conservació, que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Catarroja (a través de la regidoria de Medi Ambient), la Denominació d'origen Arròs de València, el Museu d'Etnologia i l'Escola de Capatassos, la Comunitat de Pescadors i l'Associació de Vela Llatina”Els Peixcadors”de Catarroja.

  A la trobada van acudir dilluns representants de projectes finançats per la Comissió europea dins del programa LIFE+, procedents de diverses zones, totes elles amb una característica comuna: espais en Xarxa Natura 2000 i on es duu a terme el cultiu de l'arròs. Els projectes convidats han sigut el LIFE+Admiclim (Delta de l'Ebre), del LIFE+Sostrice (València i Doñana) i del LIFE+Segurariverlink (Calasparra), que acudiren acompanyats de representants d'administracions locals.

  L'Alcale Catarroja Jesús Monzó i el director de l'Escola Antonio Vayà, presentats pel coordinador del LIFE+Albufera, Miguel Martín Monerris, van ser els encarregats de presentar la jornada. Al llarg de les presentacions el públic assistent va poder conèixer el treball dels diferents projectes. En les jornades també va participar la regidora de Medi Ambient, Empar Chulià.

  Els projectes

  El projecte del Delta de l'Ebre, el LIFE+Admiclim, va presentar el seu treball centrat en el seguiment de les emisions de gassos d'efecte hivernacle en aiguamolls i en arrossars, destacant el paper que esta classe d'espais juguen en el balanç de carboni, i en el seguiment de l'evolució de les aportacions de sediment en el Delta, amb accions d'aportació i distribució en diferents zones.

  Va continuar la presentació el Segurariverlink, de la mà dels seus representants i un regidor de l'ajuntament de Calasparra. En este cas, el projecte se centra en restauracions i millora de la connectivitat fluvial del riu Segura, destacant la participació de diferents administracions, ONGs i sectors agraris a través d'acords de custòdia del territori per al manteniment de la vegetació de ribera.

  El següent projecte fou el LIFE+Sostrice. En este projecte es pretén buscar alternatives sostenibles a la gestió de la palla de l'arròs, i es treballa en dues zones, les marismas del Guadalquivir i l’Albufera de València, i s'han engegat projectes demostratius de digestió anaeròbia i combustió de la palla.

  Finalment es presentà el LIFE+Albufera, que es desenvolupa en tres aiguamolls artificials de l’Albufera (els Tancats de la Pipa, Milia i Illa). Es van presentar resultats del seguiment de qualitat d'aigua, aus i hàbitats, contextualitzat en l’Albufera i en les directives d'obligat compliment en estos aiguamolls.

  La principal conclusió de les intervencions és l'enorme interès generat pels diferents projectes presentats, i la possible aplicació a cada territori. Es va parlar molt de les solucions al problema de la palla, de les ajudes agroambientals i la relació entre administracions, sector agrari i Associacions conservacionistes.

  Destaca la presència de dos agricultors (del Delta de l'Ebre i de Sevilla), productors d'arròs ecològic, que van destacar la necessitat de posar en valor el paper dels agricultors com a generadors de biodiversitat, i que conservació i producció han d'anar de la mà.

  El dinar es va realitzar en la Comunitat de Pescadors de Catarroja, cortesia de l'Ajuntament de Catarroja i elaborat pels pescadors. Dues paelles de dues varietats diferents, de Bomba i Albufera.

  La trobada va finalitzar amb un passeig en barca per l’Albufera, amb parada en el Tancat de la Pipa, on SEU BirdLife i Acció Ecologista-Agró, van explicar el projecte de Custòdia de l'espai i les accions dutes a terme en el marc del LIFE+Albufera.

  La trobada ha servit per unir forces en un objectiu comú, la conservació dels aiguamolls i zones d'arròs, compatibilitzant tots els usos, promovent espais d'aprenentatge i comunicació, i per descomptat, per donar a conèixer els valors de la marjal de Catarroja.

  Subir