elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Esquerra de Castelló exposa les seues propostes en matèria de Cultura

L'Esquerra de Castelló exposa les seues propostes en matèria de Cultura

    Josep Vicent Vicent, candidat de l'Esquerra de Castelló per Esquerra Republicana del País Valencià, ha volgut explicar avui les propostes de la seua coalició en relació a la Cultura després del debat celebrat ahir: “La Cultura és per a nosaltres un dels apartats principals a fomentar a l’Ajuntament, molt especialment els apartats relatius a la nostra cultura popular, al foment de la nostra llengua i a la necessitat de ficar en valor el nostre patrimoni. Són moltes les malifetes que el PP ha estat portant endavant en les darreres legislatures en aquest àmbit: Una utilització cada vegada menor del valencià en actes públics i en difusió, inexistent rehabilitació d’edificis i monuments emblemàtics tal com el Segon Molí o l’antiga Muralla o la quasi inexistent aposta pels artistes de Castelló. Aquest desinterés és el que demostra que n'hi ha molt treball per fer”.

    En aquest sentit, el candidat de la coalició d'Esquerres va voler diferenciar les propostes per apartats: “En primer lloc, volem parlar de patriomi, i ací l'apartat més important és la rehabilitació i posada en valor del nostre patrimoni cultural. En aquest sentit, la redacció d'un Pla d'Adequació i Posada en Valor del Segon Molí que es realitze amb l'acord necessari de l'associació veïnal del Segon Molí resulta prioritari. També volem que es realitze la inversió necessària i suficient per a renovar i adequar les instal·lacions del Planetari de Castelló, amb la realització d'un Pla de Modernització que incloga la implementació de nous materials interactius i l'ús tecnologies de la informació, perquè no pot ser que aquest continue en el mateix estat des de fa 20 anys”.

    Dins de l'àmbit de les festes, el representant de l'Esquerra de Castelló ha volgut mostrar el seu suport a les festes populars i participatives: “Des de l'Esquerra de Castelló apostem per unes festes populars i participatives- Per això, volem crear dins del patronat de festes una comissió de festes participatives. Aquesta comissió elaboraria propostes sobre els actes oficials del programa de festes, així com al voltant de la distribució de la despesa del patronat de festes, dels actes, la seua ubicació i els horaris. A més, volem que es redacte un reglament de festes participatives per part d'aquesta comissió que establisca ferramentes per a la participació de tota la ciutadania, mitjançant enquestes, votacions i altres mètodes de democràcia directa, de forma que les festes puguen ser de tots i totes. Parlant en un àmbit més general, apostem per la diversificació de l’oferta lúdic-festiva als barris, el qual passa obligatoriament per uns veritables pressupostos participatius. El fet que les festes siguen completament alienes a la ciutadania avui dia és la simple voluntat del Partit Popular”.

    En un altre sentit, el candidat d'esquerres ha volgut fer referència a la promoció dels artistes locals: “Des de l'Esquerra de Castelló considerem prioritari el foment de les i els artistes de Castelló mitjançant ajudes, concursos i jornades, programant actes i esdeveniments on participen artistes de Castelló. Per a potenciar aquest fet, proposem l'habilitació de locals d’assaig, d’actuacions, conferències i exposicions gratuïts a l’abast dels i les artistes, grups, associacions de Castelló. No volem oblidar-nos d'instar a la Conselleria d'Educació a posar en marxa el nou conservatori superior de música, vella promessa incomplida pel PP. Promourem investigacions relacionades amb la Memòria Històrica. Donarem difusió de les activitats culturals que es realitzen als diferents espais públics de Castelló així com a l’UJI i a les diferents associacions. Per últim, apostarem per les activitats de foment de la lectura i per ampliar l’horari de biblioteques, sobretot en períodes d'examens”.

    Josep Vicent Vicent va voler deixar per a l'últim lloc les propostes en matèria de política lingüística: “Per a nosaltres, el valencià es una variant enriquidora de la llengua catalana, una llengua que hem de parlar, llegir i escriure, que ha de ser coneguda per tot el poble valencià i que ha de garantir-se el seu ús plenament normal i a tots els àmbits. Defensem la unitat de la llengua al carrer, a l’escola, al treball i també a Europa. L’ús, la normalització i la unitat de la llengua són els tres eixos sobre els quals se sustenta el seu futur. Per aquests motius instarem al manteniment de les línies en valencià i garantir l’ensenyament en valencià, promourem i donarem suport als equips que elaboren i editen materials didàctics en valencià, així com a les AMPES i a les iniciatives i actuacions que impulsen a fi d’aconseguir una escola pública, valenciana i de qualitat. Dotarem els serveis de normalització i promoció lingüística amb més recursos humans, materials, econòmics i organitzatius per a desenvolupar eficaçment les tasques que tenen encomanades. Elaborarem plans i programes d’iniciació, coneixement i ús en valencià per a adults, tenint en compte especialment les persones nouvingudes. Establirem un Pla Integral de Normalització Lingüística per garantir l’ús del valencià en l’administració i el seu foment com a mitjà de comunicació de prestigi. Incentivarem la retolació pública en valencià d’establiments, d’ofertes comercials i de serveis. Oferirem recursos públics de traducció, correcció, orientació, de textos i produccions lingüístiques per als àmbits empresarials. Dissenyarem noves experiències diverses d’aprenentatge tutoritzat del valencià en els espais del lleure i, finalment, garantirem que tot el material editat a l’ajuntament així com la difusió i presentació dels actes estiga en valencià.

    Subir