elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

EU presenta 10 esmenes als pressupostos municipals amb les seues prioritats per a 2015

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha volgut avui exposar les esmenes presentades pel seu grup als pressupostos de l'Ajuntament per al 2015: “Des d'Esquerra Unida considerem que la lluita contra l'atur ha de ser prioritària en 2015, com ho hauria d'haver sigut enguany. Per aquest motiu, i per tal de demostrar l'existència de marge suficient per a fer una resposta contundent contra l'atur, abaixem el sou a totes aquelles persones que superen els 50.400 euros (Més de 5,5 vegades el SMI) i eliminem els llocs de treball eventual que considerem prescindibles i el Sacerdot de Lledó, a més de la subvenció a la Confederació d'Empresaris de Castelló, obtenint així la quantitat de 729388,38 euros per a lluitar contra l'atur a la nostra ciutat”.

    Una altra de les prioritats per a la regidora de cara al 2015 són les Ajudes d'Emergència Social: “En un moment com l'actual, on la situació és qualificada d'emergència social per part d'organismes com Càritas o Creu Roja, no ens podem permetre despeses exorbitants com ara el protocol, 500.0000 euros per a publicitat de l'equip de govern o els cotxes oficials. L'austeritat ha de ser màxima en totes aquelles partides que pel seu caràcter no només resulten prescindibles sinó, més aviat, incomprensibles en un moment com l'actual. Fins que les necessitats bàsiques de la població no estiguen cobertes, no es pot acceptar malbaratar recursos públics en publicitat, autobombo i privilegis. En aquestes reduccions, augmentem la partida d'emergència social en 1479804,18, partida que l'equip de govern ha retallat enguany en 17.000 euros”.

    La representant d'esquerres no va voler oblidar la necessitat d'una política de vivenda al pressupost de l'Ajuntament: “El drama dels desnonaments és, juntament amb l'atur, el principal drama que pateix la ciutadania de Castelló. Per aquest motiu, des d'Esquerra Unida considerem que cal fer una aposta forta per un parc de vivendes per a lloguer social. Aquests diners els traiem de la reducció del pagament d'arrendaments municipals, en concret del trasllat de dependències municipals fora de l'edifici Hucha de la Fundació Bancaixa, que es porta actualment 523.678,23 euros, quantitat que considerem exagerada per un edifici que resulta infrautilitzat, així com per reduir en 20.000 euros la quantia del lloguer de l'arxiu municipal, que després de l'actual concessió suposa una despesa de més de 43.000 euros quan anteriorment no arribava als 20.000. D'altra banda, eliminem també la partida anomenada com “Interessos de demora”, per quan entenem que amb una gestió adequada dels recursos municipals, aquesta partida resulta innecessària. Així, s'obtenen 480.000 euros que permetrien llogar a preus de mercat més de 100 vivendes per tal de posar-les a disposició de famílies en exclusió social”.

    Una altra de les reivindicacions de la formació d'esquerres apareix en dues esmenes al pressupost, la lluita contra la malnutrició infantil: “Durant l'any escolar, el menjar a l'escola constitueix l'únic menjar complet i en condicions per a un nombre cada cop major de xiquets i xiquetes. Tal com ja ha alertat la FAPA Penyagolosa els darrers anys, cada cop existeix un major nombre de casos de malnutrició a les escoles de tota la província que són conseqüència de la baixada de beques de menjador, així com del percentatge total que aquestes cobreixen. Tot i ser aquesta una responsabilitat de la Generalitat Valenciana, i davant la incapacitat d'aquesta per fer front a aquests problemes, des d'Esquerra Unida entenem que el nostre consistori ni pot ni deu quedar-se de braços plegats, sinó que ha de procedir a cobrir aquestes necessitats, qüestió que es pot resoldre amb la creació de beques menjador municipal que tinguen com a objectiu cobrir el percentatge restant fins al 100% de les beques de la Generalitat, així com ampliar el nombre de beneficiaris de les beques de menjador a la nostra ciutat, qüestió per a la qual destinarem 52.000 euros provinents de les subvencions a l'Església Catòlica, que ja hauria d'autofinançar-se. D'altra banda, volem obrir també els menjadors escolars els mesos d'estiu amb 65.000 euros de les obres de Santa Maria i del contracte de Divertilandia”.

    A més, la representant d'esquerres va voler explicar dues esmenes que demostren que una altra forma de fer política és possible: “El que pretenem demostrar en aquestes esmenes és que la política és qüestió de prioritats. Així, en una reducció del 4,7% del pressupost del Patronat d'Esports, que suposaria retornar al pressupost de l'any 2013, es podria tornar a prestar en igualtat de condicions el servei de Teleassistència que fins a l'any 2013 va subvencionar la Diputació de Castelló i, de la mateixa forma, duplicar l'import de la partida de subvencions per a la cooperació al desenvolupament. Però, a Esquerra Unida també tenim una forma diferent d'entendre la gestió pública. No volem simplement que la gent opine sobre el que els afecta, volem que puguen decidir, i això implica augmentar la capacitat de decisió de les persones implicades. Per aquest motiu augmentem la partida de les campanyes dels comerciants, passant de 7.000 a 34.700 euros, per tal que siguen els mateixos comerciants els que trien quina dinamització comercial volen a la seua ciutat. Es pot fer política d'una altra manera, només cal tindre voluntat de fer-ho”.

    La regidora va voler explicar les seues esmenes en matèria de Cultura: “Una de les crítiques més clares que es poden fer a l'apartat de cultura és la manca d'existència d'una partida per a la promoció dels artistes locals, entenent el món artístic en la seua totalitat. Així, per tal de crear aquesta partida que considerem important, eliminem les Beques “Hàbitat Artístic” per quan en un 80% s'adreçaven a artistes que no foren de la nostra ciutat, així com altres partides prescindibles, com són els lloguers del Teatre Principal (quan tenim el Teatre del Raval a disposició de l'Ajuntament), la desproporcionada partida de Prevenció Escolar basada en el cinema, el Premi Tardor de Poesia o la Dinamització d'Ermites, no amb la intenció de reduir les quantitats adreçades ni a la Poesia ni a la Dinamització de les Ermites, sinó per tal de garantir que ambdues qüestions siguen tractades per artistes locals. A més, volem destinar els diferents premis als “emprenedors”, que sumen 7.500 euros, a més dels 2.000 euros del premi fàcilment qüestionable de “Jove de l'any” a l'Escola de la Banda de Música del Grau, formada majoritàriament per joves del Grau, té greus necessitats econòmiques que es podrien pal·liar amb aquesta xicoteta aportació”.

    Per últim, Carmen Carreras va voler acabar amb una esmena d'urbanisme: “Amb aquesta esmena, des d'Esquerra Unida volem mostrar que l'urbanisme és també una prioritat, que passa per dos projectes concrets. En primer lloc, per augmentar la partida dels pressupostos participatius en 400.000 euros, deixant-lo en la xifra rodona d'1,5 milions d'euros, que es dividirien en 250.000 euros per a cada un dels 6 districtes, on les associacions veïnals pogueren decidir lliurement quines són les inversions prioritàries, amb un pressupost que permetria alguna cosa més que simples reparacions. D'altra banda, apostem per recuperar per al poble l'aeròdrom de Castelló front al projecte d'aquest Ajuntament de destinar-ho a la construcció d'hotels en una de les poques zones de tota la província sense edificar en primera línia de platja. Nosaltres apostem per la recuperació de l'aeròdrom com a zona verda, estudiant la recuperació de l'antiga marjal. Per aquest motiu, reduïm les partides destinades a l'expropiació de sòl, així com la part no compromesa de les assistències tècniques del PGOU i de la Marjal que creiem que podrien fer-se en bona part per treballadors i treballadores d'aquest Ajuntament, que estan altament qualificats. Afortunadament al PP se li acaba el temps i aquestes són les prioritats que aplicarem quan l'esquerra guanye l'Ajuntament”.

    Subir