elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida presenta una moció "per al foment de l'equitat en salut a Castelló"

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha anunciat avui la presentació d'una moció per tal d'aconseguir l'equitat en la salut dels veïns i veïnes de Castelló: “Estem davant de la que és probablement la desigualtat més greu que es pot donar entre la població, que és la salut. És una cosa que tothom sap, però del que aquest ajuntament mai s'ha preocupat: Perquè viuen més els rics que els pobres? Perquè n'hi ha certes malalties associades al nivell adquisitiu? Aquesta és la prova més inequívoca de què existeixen les classes socials”.

    La regidora es basava així en diferents estudis, com ara el mapa de mortalitat creat per investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, així com les investigacions de Vicençs Navarro: “Estem parlant de diverses investigacions que demostren que la desigualtat econòmica afecta directament a les nostres vides. Així, podem veure com la mortalitat és inferior al nord de l'estat espanyol, i inferior també a les ciutats respecte als pobles. Però és encara més cruel adonar-se que l'esperança de vida depén directament de la classe social, amb diferències de fins a 10 anys entre els més rics i els més pobres”.

    D'altra banda, la representant d'esquerres va afirmar que es tracta d'una qüestió que afecta directament a la vida als diferents barris de la nostra ciutat: “L'evidència demostra que, tot i que la mortalitat és menor a les ciutats que als pobles, les diferències entre barris d'una mateixa ciutat poden ser majors que les que existeixen entre un municipi petit i una gran ciutat. Això és degut a la tendència, per exemple, a ubicar les fàbriques a l'extraradi, on les vivendes són més barates i on, per tant, acaba vivint la gent amb menys recursos, mentre el centre queda com una zona lúdica per a persones d'alt nivell adquisitiu”.

    Per aquests motius, Carmen Carreras va anunciar les demandes que s'inclouen a la moció: “Demanem que es faça un estudi bianual al voltant de la situació de la salut als diferents barris, i que es mesure l'evolució de la mateixa, rendint comptes als plenaris. Però també volem que aquesta qüestió siga tinguda en compte d'una manera transversal, aplicant als principals programes i projectes de les àrees d'urbanisme, habitatge, transport i benestar social l'Avaluació d'Impacte en Salut (AIS) i l'Auditoria d'Equitat en Salut (AES) de les diverses iniciatives. Volem una ciutat més igualitària per a tots i a totes, i la salut és un bon lloc per on començar”.

    Subir