30 de noviembre de 2020 30/11/20

Esquerra Unida lamenta que la rebaixa de l'IVA es quede només en les gaiates i no arribe a tota la cultura, com va aprovar l'Ajuntament de Castelló

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha lamentat avui la decisió presa pel govern de Mariano Rajoy de no rebaixar tot l'IVA cultural: “Lamentem que l'estat espanyol no s'haja sumat a la proposta que va ser aprovada al nostre ajuntament a proposta d'Esquerra Unida: Rebaixar l'IVA de tota la cultura. Ens alegrem de que les gaiates es puguen veure beneficiades per aquesta mesura, però ens sap a poc. Creiem que era de justícia que tota la cultura s'hages vist beneficiada, i des d'Esquerra Unida continuarem donant suport a iniciatives en aquest sentit”.

    A més a més, la regidora va voler recordar el que ací s'ha dit en la boca més petita: “Estem en una modificació de l'IVA completament classista, ja que el seu objecte principal es reduir l'IVA que paguen les obres d'art. La major part de la ciutadania no compra obres d'art, i quan ho fa, adquireix quadres o escultures de preus reduïts. Amb aquesta reforma, el o la ciutadana que anés a comprar un quadre de 121 euros pagarà 110, estalviant-se 11. El milionari que es compre un Picasso taxat en 1.210.000 euros pagarà 1.100.000, estalviant-se 110.000 euros. Sembla evident que esta pensada per tal de promoure el mercat de les obres d'art de luxe”.

    La representant d'esquerres va voler aprofundir en aquest sentit: “Estem davant d'una reforma de classe perquè es centra en un sector d'interés per a les èlits econòmiques però que és completament alie a la gran majoria de la població. Simultàniament, la modificació de la llei no té en compte la veritable cultura popular, que es veu perjudicada ja que llibres, concerts o entrades de cinema continuaran pagant un 21% d'IVA, quan són les demandes majoritàries de la població a nivell cultural”.

    Per últim, Carmen Carreras va voler centrar-se al món de la festa: “Des d'Esquerra Unida volem deixar clar que ens alegrem de que el món de la Gaiata no s'haja vist discriminat enfront de Falles i Fogueres i que puga respirar una mica millor amb aquesta reducció de l'IVA. Però, també volem recordar-los que l'IVA reduït abans es situava al 7% i no al 10% actual. Al setembre de 2009 José Luis Rodríguez Zapatero va pujar l'IVA reduït del 7 al 8%, i posteriorment Rajoy va pujar el reduït del 8 al 10%, i canviant la Cultura de l'IVA reduït al general del 21% al juliol de 2012. Si PP i PSOE no hagueren pujat l'impost, l'estalvi de les Gaiates seria de 14.000 euros enfront dels 11.000 anunciats”.

    Subir