elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida denuncia la situació dels immobles de lloguer a Castelló

  La portaveu municipal ha volgut avui anunciar la situació global dels immobles de lloguer que té l'ajuntament de Castelló: “En l'actualitat, aquest ajuntament té 72 immobles llogats, amb lloguers molt diferents, des dels 10.587,5 euros mensuals del Edificio Hucha fins als 185,16 d'una vivenda. Però, el greu és que la despesa mitjana per immoble és de 1.393,59 euros mensuals, el qual dona una mesura de la despesa que s'està fent en immobles a aquest ajuntament”.

  La representant d'esquerres ha volgut criticar el fet que la despesa siga pràcticament la mateixa a l'ajuntament de Castelló any rere any: “Després de dos anys de reubicacions per a estalviar, al final resulta que paguem pràcticament el mateix que pagàvem anteriorment, de manera que els estalvis d'uns lloguers es dediquen, simplement, a pagar altres lloguers. El cas de l'arxiu municipal és un despropòsit. L'oferta per a traslladar-lo està a punt de tancar-se per 69.696, quan abans costava 17.417,75 euros. Estarem pendents per veure si aquest increment de 50.000 euros no és una maniobra per a beneficiar als seus amics”.

  A més, al parer de la regidora, n'hi ha una política poc clara pel que fa als lloguers de les Associacions de veïns i veïnes: “A la nostra ciutat tenim 56 associacions de veïns i veïnes, però, quan mirem el llistat dels lloguers veiem que només 24 tenen un local on reunir-se que siga de lloguer, quan la gran majoria ni tan sols disposen d'un lloc on reunir-se, dificultant la creació d'un teixit associatiu que és més necessari que mai”.

  A banda de les associacions de veïns i veïnes, són poques les associacions o federacions que disposen d'un local: “Són 19 les associacions o federacions que compten amb un local per a reunir-se pagat per l'ajuntament. 6 d'aquestes són associacions de jubilats o 3ª edat, 4 estan dedicades a la promoció de la igualtat, 2 immobles estan ocupats per COCEMFE en la seua labor de suport als discapacitats, tenim 2 grups scouts, 2 federacions (De veïns i associacions de participació ciutadana), un està en mans de l'associació de dones de la llar Lledó i resten dos lloguers molt qüestionables: El que encara manté “Colòmbia nos une” que té un cost anual de 8.555,55 euros i el que s'està pagant a l'associació “Pròvida” pel qual pagarem 11.362,90 euros en el que és un clar posicionament ideològic del PP local, per molt que el 25 de Novembre es feren la foto contra la violència de gènere”.

  Una altra qüestió discutible per a la regidora és el fet que, amb el gran nombre de desnonaments que ha patit la nostra ciutat l'ajuntament haja reaccionat amb el lloguer d'únicament 9 vivendes: “No podem entendre que aquest haja sigut tot l'esforç que ha fet aquest ajuntament per la crisi perquè 9 vivendes no solucionen res. A més, cal dir que n'hi ha 3 vivendes que estan clarament per damunt pel preu mitjà, donat que tenen uns lloguers mensuals de 557 euros, quan en relació als metres quadrats haurien d'estar pagant entre 363,4 i 437 euros, produint un estalvi de 433 euros mensuals que es podrien dedicar a llogar pràcticament dues noves vivendes amb les ofertes actuals”.

  Finalment, Carmen Carreras va insistir un cop més en les propostes del seu grup: “Cal racionalitzar els lloguers. D'una banda, tenim 72 immobles llogats per molt diverses qüestions, número que podria reduir-se fàcilment amb la unificació en els immobles que ja són propietat de l'ajuntament com ara l'edifici d'Hisenda, o l'antic asil. Però, d'altra banda ens trobem que són moltes les associacions a les quals els falta un lloc on reunir-se, des d'associacions de veïns que no tenen un local al seu barri fins a la major part d'associacions d'aquesta ciutat que no tenen pràcticament cap lloc per a fer actes públics. Cal rehabilitar els grans edificis que ja són nostres, traslladar allí tots els serveis possibles, destinar l'edifici dels antics jutjats a les associacions i plataformes de la nostra ciutat i, en els estalvis, cercar locals per a les associacions de veïns que no en tenen i incrementar les vivendes socials de l'ajuntament. Unes altres polítiques no només són possibles, sinó que són necessàries”.

  Subir