elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Carreras (EUPV): “L'actual llei de Reforma de l'Administració Local no dona resposta a les necessitats ciutadanes”

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida ha volgut avui criticar la nova llei de Reforma de l'Administració Local pels assumptes que deixa sense tractar: “Ahir podíem llegir a la premsa com l'Alcalde Bataller donava suport a Alberto Fabra en la seua demanda d'una millora del finançament estatal per al País Valencià. Però, tots dos han perdut l'oportunitat de reclamar al seu partit que s'inclogueren mesures relacionades amb el finançament a la Llei de Reforma de l'Administració Local”.

    Tal com va explicar la regidora, aquesta nova llei només se centra en la despesa i en cap moment es preocupa per millorar les formes de finançament: “L'eix central de la reforma és una suposada eficiència en la despesa que implica que tots els serveis siguen pagats al 100% per les seues pròpies taxes, i sempre que aquest cost efectiu siga similar al d'una gran ciutat. Però, aquests problemes de finançament es podien haver evitat fent exactament el contrari: Eliminar les diputacions, traslladar les competències de les diputacions als ajuntaments o a les mancomunitats i incrementar els ingressos dels ens locals”.

    Però, la representant d'esquerres va voler deixar clar que no és aquesta la intenció de la nova llei: “Per molt que ens diguen que es persegueix el sosteniment, això és fals. Si tots els serveis públics han de ser pagats per les seues pròpies taxes i no es poden dedicar els recursos extres a servir a la ciutadania la funció dels ajuntaments és més que qüestionable. Però és que a més, la nova llei sí que permet que eixe mateix ajuntament que no finança el 100% del servei amb taxes, el puga externalitzar, donar-lo a una empresa privada per tal que faça el mateix servei per més diners. Per tant, no cerquem l'equilibri econòmic sinó poder beneficiar a les empreses amigues”.

    Per a la portaveu municipal a l'ajuntament de Castelló això queda encara més clar quan els encarregats de fer-se càrrec dels serveis municipals dels pobles menuts són les diputacions: “Parlem d'una entitat política que no és votada per ningú i a la que ara se li dota d'un poder enorme donat que gestionarà els serveis d'escombraries, aigua, neteja i pavimentació de tots els municipis amb menys de 20.000 habitants. I ho faran sense que ningú d'ells, com és el cas del senyor Javier Moliner, haja sigut votat. És intolerable”.

    Però, Carmen Carreras va voler deixar clar que la seua organització té una alternativa clara, solida i coherent front aquesta reforma: “Des d'Esquerra Unida reclamem una reforma descentralitzadora de l'estat, una reforma municipalista que centre en aquestes entitats, els ajuntaments, les competències que afecten més directament a la ciutadania, com són els cassos dels serveis socials, i que tinguen un major poder en sanitat i educació. Proposem, a més, la remunicipalització dels serveis bàsics, com és la gestió de l'aigua, el transport municipal, la pavimentació o els cementeris municipals amb la intenció de donar un servei de qualitat, més econòmic i amb creació d'ocupació pública. I els recursos per tal de poder portar endavant estan, precisament, on no tenen cap funció: A unes diputacions a les quals el PP dona més poder per poder continuar fent-se fotos i fent populisme. N'hi ha alternativa, i és viable. Només és qüestió de voluntat política”.

    Subir