elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

S’inaugura l’exposició “La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer”

S’inaugura l’exposició “La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer”

    Ahir es va inaugurar a la Sala Sant Llorenç l’exposició “La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer” que podrà visitar-se fins al 27 de gener en horari 17:00 a 20:00 hores. A través de 35 panells explicatius la mostra realitza un recorregut que ens apropa a diferents aspectes de les comarques de la Ribera del Xúquer com la història, el medi ambient, les tradicions o la cultura. En l’elaboració han intervingut mig centenar de docents de diferents àrees de coneixement de la Universitat, diversos grups de recerca, així com tècnics de l’administració pública i especialistes locals.

    A l’acte d’inauguració van assistir l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, Lourdes Castelló regidora de Cultura i Paula Lozano, regidora de Medi Ambient. També van estar presents els dos comissaris de l’exposició Antonio C. Ledo i Ángel Morales així com David Oliver, representant a Caixa Popular, una de les entitats patrocinadores de la mostra. Lourdes Castelló, regidora de cultura, va manifestar la intenció de l’Ajuntament de Carcaixent de continuar treballant per difondre la cultura més pròxima per a que totes les veïnes i veïns coneguen el seu entorn. Per la seua part, Antonio C. Ledo, va explicar que apropar la Universitat de València als pobles és un dels reptes en els que s’està treballant des de del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. Este vicerectorat manté l’estratègia d’estar present en el territori valencià, en la societat local, mitjançant l’organització d’activitats que impliquen als seus especialistes universitaris, com així ho demostra l’exposició que ha organitzat a Carcaixent.

    La Ribera del Xúquer és avui dia l’escenari valencià on es desplega la principal agricultura intensiva, especialment de regadiu, on es conreen arrossars, cítrics, fruiters i hortes, que han sigut regats per un complex sistema hidràulic de canals i sèquies durant segles i segles. Així mateix, es tracta d’un espai d’especial riquesa, heterogeni en el plànol socioeconòmic (indústria automobilística, turisme, cooperativisme), molt valuós en el seu llegat cultural (patrimoni arquitectònic, artístic, festes i tradicions, personalitats il·lustres) i de gran interès paisatgístic i mediambiental (Albufera i els seus ullals o el sector muntanyenc d’interior), on existeix una important diversitat florística i d’espècies (aus, mamífers, rèptils, amfibis). En definitiva, aquesta mostra pretén descobrir-nos com s’ha constituït la realitat actual d’una comarca que pretén preservar la seua herència històrica, els seus senyals d’identitat, en el món globalitzat en el qual ens trobem.

    Subir