5 de marzo de 2021 5/3/21

Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes

Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 2)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 3)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 4)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 5)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 6)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 7)
  Garcia Edo ha analitzat els documents històrics de l’arxiu municipal de Cabanes - (foto 8)

  El professor d'Història del Dret i de les Institucions de la UJI, Vicent Garcia Edo, ha dedicat tot el matí d'avui a estudiar i analitzat en deteniment els documents històrics que guarda el municipi de Cabanes.

  Aquests documents d'incalculable valor van ser restaurats en 2013 mitjançant un conveni entre l'ajuntament i l'Institut Valencià de Conservació y Restauració de Béns Culturals (IVC+R). Segons ha explicat este matí el regidor de Cultura del municipi, Carles Mulet " la restauració que es va fer va ser excel•lent, però el principal handicap és la manca d'un espai en condicions per guardar com cal aquests documents; i un dels objectius d'este equip de govern és donar-los a conèixer i posar-los en valor. Es van restaurar però no s'ha fet cap estudi en profunditat d'aquestes obres, tant a nivell històric, sociològic, toponímic, patrimonial. Tant des de Conselleria de Cultura com des de la Diputació s'han oferit a custodiar aquests documents, que des de l'aplegada de l'actual govern estan guardats en la caixa forta d'una entitat bancària local, ja que abans estaven dins un armari del palau municipal sense cap mesura de seguretat. De moment, anem a estudiar les possibilitats real de posar en valor gràcies a les noves tecnologies i potencials convenis amb altres entitats".

  Entre les obres destaquen el " Llibre de fitades, passsos, carrerases" del segle XVI ; Privilegio de la villa de Cabanes (año 1626); Privilegio del Rey Don Juan de Aragón a la Tivensa de Mirevet(siglo XVI); Doc.1560 (año 1634); Pergamino (año 1507) y Má de execucions i llibre judiciari de la Cort del dit de justicia de la Vila de Cabanes (año 1604), Alegacions en por la villa de Cabanes contra la de Belloch sobre que esta pretendia (...)(12 Nov.1660); Lista de los contribuyentes que han satisfecho (...) (16 Oct.1873); Ordinaciones por los que antiguamente se governava la Villa de Cabanes (año 1632); Limosna de vestir pobres vergonzantes de la Villa de Cabanes (año 1632); Privilegio de Felipe IV(14 de mayo de 1622); Estatuto para la conservación de la amplitud y extensión de los caminos, carrerazas, assagadores(5 de marzo de 1792)).

  Es conserven diversos documents reials relatius a les fires de Cabanes, documents curiosos con l'aplegada al municipi de relíquies sagrades, documents privats com testaments, i tot un recull de sorpreses que no compten a hora d'ara d'una catalogació com la que mereix.

  Mulet ha explicat que a pesar de l'incendi de bona part de l'arxiu municipal per l'entrada dels colpistes al municipi en 1938, i de la falta de manteniment dels fons històrics, Cabanes compta amb documents històrics de gran valor. " En 2018 justament, celebrarem el 775 aniversari de l'atorgament de la Carta Pobla per part del Bisbat de Tortosa, una còpia d'aquest document també es guarda al municipi".

  Subir