elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana

Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana
  MÁS FOTOS
  Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana - (foto 2)
  Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana - (foto 3)
  Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana - (foto 4)
  Setmana Cultural al CEIP Francesc Roca i Alcalde de Borriana - (foto 5)

  L’alumnat del CEIP Francesc Roca i Alcalde ha celebrat durant els dies 10, 11 i 12 de juny la Setmana Cultural dedicada a Borriana i a la figura del mestre Francesc Roca i Alcaide.

  Els escolars han participat en activitats ben diverses com moldre farina amb molins íbers, modelar argila amb tècniques prehistòriques, construir un mòbil, pintar un mural gegant, vore com un artesà fa capells i bosses de ràfia, aprendre jocs populars —els quatre cantons, les bitlles, el sambori, les carreres de sacs...— i estudiar la biografia del mestre que dóna nom a l’escola. A més, els alumnes de 4t de Primària han representat l’obra de teatre Història d’un mig pollastre.

  Enguany la Setmana Cultural ha comptat amb la collaboració de Vicent Verdegal i d’Emilio Rubira. Verdegal s’ha encarregat dels tallers de farina i d’argila i Rubira del taller d’artesania.

  Francesc Roca i Alcaide (Puçol, 1881-1973) va obtindre el títol de mestre superior a l’Escola Normal Valenciana. El 1917 fou destinat a l’escola unitària Colom de Borriana i el 1924 fou nomenat director de les Escoles Graduades. Gràcies al seu activisme, va aconseguir inaugurar una Biblioteca Popular, el Museu Local de les Escoles Graduades i el Menjador de Pobres —iniciativa per a ajudar els alumnes més necessitats. Però la seua major contribució a la nostra ciutat fou Historia de Burriana, publicada el 1932 després de més d’una dècada investigant en diversos arxius.

  En acabar la guerra civil, Francesc Roca i Alcalde fou empresonat i, una vegada posat en llibertat, se li va negar tornar a residir a Borriana i tornar a exercir de mestre, així que se’n va anar al poble natal a treballar al camp.

   

  comentario 1 comentario
  Burrianer
  Burrianer
  17/06/2009 09:06
  Y POR QUE NO....

  Realmente, actividades muy enriquecedoras, sobre todo para los niños, no estaría mal , que a figuras como Francesc Roca i Alcalde, se le hiciera un homonage, ya que muchos Burrianeros, desconocemos a personajes, que forman parte importante en la historia de Burriana. Tampoco creo, que alguna Asociación Cultural de Burriana, si la hay , promoviera estos eventos, homonagear a estas personas, y disfrutar de su asistencia ya que muchas estan vivas y residen en Burriana. Enhorabuena.

  Subir