elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Ajuntament de Borriana treballa en l'apertura del Museu de la Taronja junt a la Conselleria de Cultura

  • Granel ha explicat la situació actual de la Fundació i els passos a donar per a l'apertura

L'Ajuntament de Borriana treballa en l'apertura del Museu de la Taronja davant la situació en la que es va quedar des del 19 d'octubre de 2012, quan va tancar les seues portes. El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que «en l'actualitat la Fundació Museu-arxiu de la Taronja és una fundació paralitzada», i en l'última reunió del patronat «els patrons decidiren iniciar un procés de liquidació que mai no s'ha dut a terme».

La «trista» realitat de la Fundació del Museu de la Taronja és que des de 2010 «hi ha hagut una greu deixadesa en les funcions i obligacions per part de les administracions autonòmiques». I l'exemple més important és que «des del 2012 s'ha desatès el compliment de les obligacions legals de rendiment de comptes anuals, actualització de càrrecs del Patronat, etc. al Protectorat de Fundacions».

Una altre dels greus problemes va ser i és l'impagament a les tres treballadores que hi havia a càrrec del Museu de la Taronja. Des d'octubre de 2011 no cobraven, i «per aquest motiu van acudir a la via judicial, per solucionar la seva situació laboral, i tancar el Museu de la Taronja, ja que no hi anava ningú més que responguera per elles». Cap membre de la Fundació del seu moment va acudir als actes de conciliació, i «el secretari de la Fundació va notificar a la Conselleria de Cultura els actes de conciliació i els judicis, però es va fer cas omís a la cita», i això ha provocat l'augment important del deute de la Fundació.

El deute en el que ara compta la Fundació supera els 150.000 euros, dels que «part d'ells són deutes en la Seguretat Social i Hisenda. Deutes que les Conselleries varen permetre allargant la agonia, però sobretot, no revisant, ni controlant els comptes d'un museu que demanava oxigen. Si quan va aparèixer el primer problema, on no es presentaven els compters com tocaven, ni s'aprovaven en un patronat on faltava la gent, s'haguera reaccionat, ara no estaria el museu tancat». La Fundació té un deute en l'administració pública, i per tant, ni ajuntament, ni conselleries, ni diputació poden fer front a cap deute, fins que no es salde el que es té en l'administració pública, i en aquest cas, Seguretat Social i Hisenda.

L'Ajuntament de Borriana ha entregat en l'últim any, part dels compters del 2004 al 2008, que la Generalitat havia demandat des del 2011, i que encara no s'havien adjuntat. «Es tracta d'una situació difícil de solucionar», encara que «ens hem posat a veure les diferents opcions».

Granel ha explicat que «una opció podria passar per la extinció i liquidació de la Fundació», i «això suposaria que cada membre patró hauria d'assumir la part corresponent de deute i que és la via que sembla que la anterior administració havia decidit anteriorment, almenys verbalment», encara que «aquesta solució és més llarga, i comporta més tràmits». D'aquesta manera, l'Ajuntament de Borriana podria assumir la gestió del Museu, però «estem estudiant jurídicament com podríem afrontar la gestió, la situació de les treballadores, obertura, i la instal·lació». Una altra opció passa perquè «una entitat privada es faja càrrec del deute de la Seguretat Social de la Fundació, i amb les subvencions de les administracions públiques, que aleshores ja podria rebre, continue en marxa». La Conselleria i l'Ajuntament «hem estat en contacte en algunes entitats interessades». «Aquesta segona opció, és més ràpida, però sempre que la Fundació no torne a repetir els errors del passat, i es faja la gestió correctament».

«El que tenim clar és que el Museu de la Taronja ha de tornat a obrir les portes, com a identitat valenciana, com a motor turístic del nostre municipi i cultural», ha finalitzat el regidor.

comentarios 3 comentarios
Clementí
Clementí
19/05/2016 07:05
La M con la A ma

Vuelve al colegio y aprende a leer, si supieras leer entenderías que la mierda no solo salpica a las personas también a las instituciones y el PP nos ha salpicado a todos. Un museo que lleva cerrado más de 5 años, 150.000€ de deuda, tres trabajadoras en la calle y en los tribunales...sin contabilidad, ni rendir cuentas, sin control administrativo y fiscal, un museo que el PP lo mato, y tu quieres que con tanta mierda que hay ahora los nuevos en el Ayuntamiento y en la Generalitat la limpien, la limpiaran pero tardaran y mucho, como en el resto de casos que cada día salen a la luz.

Subir