elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior

L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior
  • El 77% de l’abonament correspon a factures de serveis jurídics

MÁS FOTOS
L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior - (foto 2)
L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior - (foto 3)
L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior - (foto 4)
L’Ajuntament paga 90.000 euros de deute de la legislatura anterior - (foto 5)

El ple de l’Ajuntament de Bétera aprovà en la darrera sessió, celebrada el dimarts dia 8, l’abonament d’un total de 90.000 euros que existien de deute de l’exercici de 2015. Segons va manifestar el regidor d’Hisenda, gestió tributaria i tresoreria, Enric Álvarez, del total uns 70.000 euros, es a dir, el 77%, corresponen a les factures emeses per la contractació d’una empresa de defensa jurídica que no havien estat abonades. El regidor va advertir que les quantitats abonades a aquesta empresa de serveis jurídics sobrepassaven el mínim de 18.000 establert per a la licitació d’un servei municipal i, en aquest sentit, va anunciar que l’actual corporació ha posat en funcionament el procediment per licitar-ho. El pagament dels 90.000 euros “fa impossible que altres factures es puguen assumir”, va lamentar el regidor. La quantitat total correspon a dues partides, una de 76.000 i altra de 14.000, que va ser aprovada en dos punts distints de l’ordre del dia amb 13 vots a favor dels regidors de Compromís, PSOE, Podem i CUBE i l’abstenció dels regidors del PP, Ciudadanos i el no adscrit.

Al fil d’aquest debat, el regidor del grup no-adscrits, Pedro Gallén, manifestà que la seua abstenció corresponia al fet de que “en moltes d’estes factures no hi ha contractes ni acords que detallen el servei contractat”. En este sentit va afegir que, al seu parer, “és il·lògic que s’abone un servei que no es sap en concepte de què s’ha d’abonar”. Enric Álvarez va respondre-li dient que “el concepte sí està clar perquè apareix definit". Una afirmació a la que es va sumar el regidor de Serveis Jurídics, José Rodado, en dir que “en alguns encàrrecs no existiren contractes perquè eren menors” i va assegurar desconèixer “si hagueren acords o pactes respecte als honoraris”.

En el ple també es va aprovar per majoria absoluta el reglament regulador de l’Escoleta d’Estiu, també amb l’abstenció dels edils dels grups Popular, Ciudadanos i no adscrit. La regidora competent, Daria Terradez, explicà que la nova regulació, demandada per la ciutadania, permetrà una major seguretat jurídica entre l’administració i els ciutadans. La novetat més important que incorpora és que en aquesta edició la matrícula estarà oberta no sols als menors empadronats a Bétera, sino també als fills de pares que treballen a la localitat, així com també als menors escolaritzats a la ciutat. El propòsit és, explicà, “contribuir a una major la conciliació de la vida familiar i laboral”.

En aquest punt de l’ordre del dia, la regidora del PP, MªRosario Martínez, sol·licità informació sobre les possibles subvencions i denuncià que el futur reglament establera com a preferència d’admissió l’ordre de matrícula i no el fet de ser veïns de Bétera. Respecte al primer punt Terradez manifestà que “els menors usuaris de serveis socials accediran de maner gratuïta mentre que la resta, al tractar-se d’una escola pública, assumiran un preu assequible”. En relació al mode d’admissió, la tinent alcalde, va tendir una mà al grup popular per treballar junts en aquest nou reglament amb la finalitat d’encontrar “un punt d’equilibri que no discrimine a cap menor, siga o no de Bétera”. El punt es va aprovar per majoria absoluta Compromís, PSOE, Podem i CUBE i l’abstenció dels regidors del PP, Ciudadanos i el no adscrit.

Al ple també es donà coneixement de la nova portaveu del PP, Elía Verdevío, i de la modificació del pla local de cremes que estableix els períodes i horaris per a aquesta pràctica, distingint els mesos d’hivern, on sols es podrà cremar des de l’eixida del sol fins les 13.30 hores, i els mesos d’estiu (de juny a setembre) on l’horari passa a ser des de l’eixida del sol fins les 11.

Unanimitat per condemnar la corrupció política

En l’apartat de mocions, foren un total les 5 presentades en aquest ple. La primera d’elles en relació a la corrupció. Davants els casos de corrupció política que cada dia s’acudeixen la vida pública valenciana es presentà una moció per aconseguir la unitat del municipalisme valencià contra aquesta. La moció arreplega, entre altres reivindicacions, que se exigeixca l’obligació de reposar els diners públics dels ciutadans per part dels delinqüents i s’exigeixca que aquest siguen apartats de qualsevol tipus de responsabilitat pública o càrrec, al temps que se’ls retiren tot tipus d’honors públics que tinguen. La moció es va aprovar per unanimitat del ple.

La segona de les mocions, també aprovada per unanimitat, fou en relació a la AP-7. En considerar-la la principal via de comunicació mediterrània a l’Estat, es sol·licita a l’Estat Espanyol que garantitze el rescat general de la concessió d’aquesta autopista en 2019 (data prevista per a la seua extinció), al temps que se li insta a rescatar aquells trams de la via la liberalització dels quals és considerada una “necessitat immediata”.

Per part del regidor del grup de no-adscrits, Pedro Gallén, es va presentar la tercera moció tractada en aquest ple en la que es sol·licitava que l’ajuntament es sumarà a la campanya de recollida de signatures per a que la Fibromialgia i la fatiga crònica estiguen considerades una malaltia. El regidor va agrair la resta de la Corporació el recolzament d’aquesta moció que va estar aprovada també per unanimitat.

La quarta moció, presentada pel grup de Compromís, fou en relació a la commemoració del dia de la Dona. El ple, que havia començat amb la lectura d’un manifest per part de la regidora d’Igualtat Maite Bes, aprovà també per unanimitat una moció que proposa la creació d’un servei municipal d’atenció integral a les dona, el desenvolupament del Pla de igualtat d’oportunitats municipal, l’elaboració d’uns pressupostos amb perspectiva de gènere i la redacció d’un manual de llenguatge no sexista per a l’administració local.

La darrera moció del ple fou la referent a la retirada dels honors al dictador Francisco Franco, que el 1946 fou nomenat alcalde perpetu i fill predilecte de la localitat. La moció, presentada pel grup de Compromís, es va aprovar també per unanimitat.

El l’ordre de plecs i preguntes va comptar amb la intervenció de la regidora del grup Ciudadanos, Eva Martínez, que va posar en entredit el procediment de contractació de l’empresa que s’encarregarà de posar els punts wifi a la localitat, així com també mostrà la seua preocupació per una tecnologia que, en la seua opinió, quedarà obsoleta en breu temps i de la qual, assegurà, encara no es coneixen els possibles efectes adversos contra la salut. En este sentit, el regidor responsable del departament d’Informàtica, Salvador Beltran, es mostrà en desacord amb les afirmacions de l’edil i l’instà a mostrar-li la documentació referent al procediment de contractació del qual, assegurà, sols haver supervisat al temps que advertí que la decisió de contractació fou presa pel tècnics exclusivament.

 

 

Subir