elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'Ajuntament demana reflexió en el balanç de les Falles 2016

L'Ajuntament demana reflexió en el balanç de les Falles 2016

  El balanç de les Falles 2016 ha servit per posar damunt la taula la necessitat de fer una reflexió profunda al voltant de la festa fallera. Treballar amb les comissions falleres i amb la societat en general són les primeres conclusions després d'unes falles molt llargues i amb un increment generalitzat en les incidències.

  Els regidors de Festes i Falles, Ilde Añó, i de Policia i Seguretat, Ximo Bueno, acompanyats del cap de la Policia Local, Agustín Parra, han fet balanç de les Falles 2016, marcat per la voluntat de fer una reflexió general sobre el futur de la festa. Tot i que, a pesar de la meteorologia, el balanç general de les Falles ha estat en general positiu, els regidors han insistit en la necessitat de repensar el model de festa de cara a les properes edicions, en el sentit d'intentar rebaixar els dies de Falles i de reduir l'alteració en el dia a dia de la ciutat.

  El regidor de Festes i Falles ja ha anunciat una pròxima reunió amb les comissions falleres per a tractar el tema de la durada de les Falles de cara a propers anys. «Tenim ara per davant la feina de parlar amb tots els fallers i consensuar un acord», ha dit Ilde Añó, que també ha assenyalat que es posaran en marxa campanyes als centres educatius al voltant de la pirotècnia. «La nostra intenció és, a partir del mes de gener, començar a fer xarrades a les escoles i instituts per explicar com s'han de tirar els petards i, sobretot, com no s'han de tirar». «L'incivisme -ha denunciat Añó-, no ens fa cap bé».

  Per la seua banda, el regidor de Policia i Seguretat, Ximo Bueno, ha afegit que les campanyes s'ampliaran als pares i als adults en general. «És cert -ha dit Bueno- que aquestes Falles tan llargues ens han complicat molt les tasques organitzatives i de seguretat, i per això hem de replantejar moltes coses. Hem de fer-nos un nou plantejament com a societat. Si volem que les falles siguen patrimoni de la UNESCO, ens obliguem que tots (ajuntament, comissions falleres i ciutadania en general) repensem quin tipus de festes volem». «Durant les falles -ha destacat el regidor de Seguretat- hem de conviure tots: els que els agraden les falles i els que no els agraden. I és un treball de tots fer-ho possible».

  El nivell d'incivisme s'ha traduït en un augment generalitzat en les incidències: s'han disparat els danys en bústies privades (14 denúncies d'enguany per 2 de l'any passat); han augmentat també els danys en béns municipals; les alteracions d'ordre públic han passat de 7 l'any 2015 a 30 enguany; s'han fet 33 assistències sanitàries i hi ha hagut un total d'11 queixes pel volum de la música dels casals.

  Des de l'Ajuntament, s'ha insistit sobretot en la necessitat prendre consciència i de treballar per la convivència de tots, tant pel que fa a temes relacionats amb el soroll, amb el consum d'alcohol o amb els comportaments incívics en general.

  Subir