Castellano

Bellreguard avança en benestar animal

Bellreguard avança en benestar animal

    La Comissió de Benestar Animal de Bellreguard, impulsada des de l'Ajuntament en aquesta legislatura, passarà a convertir-se en associació sense ànim de lucre. És la culminació d'un procés posat en marxa per la llavors regidora de Salut Pública, Dora Salavert, i amb una implicació transversal de Medi Ambient i Participació Ciutadana. Una iniciativa que és fruit igualment de la implicació voluntària de persones del veïnat, que permet avançar en el benestar i defensa dels animals i que ha inclòs accions concretes com les noves casetes per als gossos i gats que acaba de construir l'Ajuntament de Bellreguard.

    "L'aposta per crear la Comissió de Benestar Animal naix degut a que en Bellreguard, com en tots els pobles, patim alguns problemes de convivència derivats de la presència d'animals (excrements de gossos o les colònies de gats) i, al mateix temps, de l'existència de gent interessada en aportar ajuda per millorar aquesta situació", segons explica l'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Àlex Ruiz. És així com, a finals del 2017, es constitueix la Comissió de Benestar Animal, que fins ara ha estat treballant amb voluntaris fent-se càrrec d'animals abandonats o aplicant mesures de control de les colònies de gats. Ara la comissió dóna el pas de constituir-se en associació, tot i que, com aclareix la regidora de Medi Ambient, Alícia Boigues, "seguirà comptant amb el recolzament de l'Ajuntament de Bellreguard, atès que desenvolupen una tasca que, a més de necessària, hem d'agrair-los per la seua dedicació".

    Entre els objectius de la nova Associació de Benestar Animal de Bellreguard (ABAB) estan "denunciar l'abús i maltracte cap als animals; promoure i participar en la elaboració de marcs legislatius apropiats, realitzar campanyes d'informació i conscienciació; elaborar i divulgar programes educatius; impulsar una plataforma de participació i col·laboració a favor del respecte cap als animals; i defensar i protegir la natura i la seua biodiversitat, abordant i participant en temes puntuals que afecten al nostre municipi i als seus habitants".

    Entre els membres més actius de la comissió està Francesc Escrivà. Recorda que, abans de crear-se aquesta, l'Ajuntament de Bellreguard no comptava amb cap acord amb cap protectora per a dur un control dels animals abandonats. Ara, ressalta, la situació ha canviat substancialment amb el treball de la comissió, o amb les noves casetes municipals que eren "una de les coses que demanàvem urgentment", i que permetran "salvar als animals i que no vagen a la gossera".

    Centrada en el control de les colònies de gats està una altra voluntària, Rosa Garcia, que té també l'ajuda de Tatiana Yevdokymova en eixa tasca. Ambdues s'ocupen del procés de captura, esterilització i retorn dels animals al seu hàbitat natural. Una tasca que "abans que existira la comissió la fèiem pel nostre compte i ara, en canvi, és una despesa amb la que corre l'Ajuntament". Tot i que encara no les han estrenades, destaquen que les noves casetes "faran paper", sobretot en els casos quan hi ha que buscar un lloc per a algun gat i no hi han disponibles cases d'acollida.

    Instal·lacions capdavanteres

    Les noves casetes per als animals han suposat una inversió de 20.000 euros de recursos propis de l'Ajuntament de Bellreguard, i s'han construït sobre una superfície de 45 metres quadrats en sól municipal. Dispoen d'un total de quatre habitacles (dos d'ells adaptats també per a gats) i estan connectades directament amb el parc caní del parc dels Llauradors. La instal·lació es completa amb un xicotet magatzem per guardar material i menjar dels animals. En resum, una dotació amb la qual Bellreguard dóna un bot de qualitat i passa a comptar en "les millors instal·lacions d'aquest tipus en la comarca de la Safor", en paraules de l'alcalde.

     

     

    Pujar