elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Vicent Marzà "El Consell està totalment al servei del projecte per declarar les Falles Patrimoni de la Humanitat"

Vicent Marzà "El Consell està totalment al servei del projecte per declarar les Falles Patrimoni de la Humanitat"

  El Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha visitat hui Alzira on ha tingut l'oportunitat de viure una jornada de falles intensa i tractar amb l'alcalde de la localitat, Diego García, diversos temes relacionats amb l'educació i la cultura del municipi.

  D'una banda, Vicent Marzà ha visitat el casc antic de la ciutat i l'Arxiu Històric d'Alzira i s'ha interessat pel patrimoni històric i artístic de la capital de la Ribera Alta. D'altra banda, el conseller ha visitat diferents falles, ha assistit a la "mascletà" i ha compartit dinar amb els fallers de la localitat. Vicent Marzà s'ha mostrat "feliç de poder estar present a Alzira, encara més en un festa tan especial i representativa de la cultura popular del nostre poble i que volem que siga patrimoni de la humanitat".

  En aquest sentit, Marzà ha explicat que s'està treballant en la difusió de la candidatura en col·laboració amb la Junta Central Fallera i amb els ajuntaments i que "el procés va molt bé. Aquells que coneixien les Falles ja estaven convençuts, però hi ha molta gent que no coneixia eixe valor cultural i simbòlic de les Falles que tant han aportat al conjunt de la cultura del nostre país. S'estan seguint tots els tràmits i cal remarcar que el Consell de la Generalitat Valenciana està totalment al servei d'eixe projecte. Esperem que ho aconseguim i serà mèrit de totes i tots, però sobretot de la gent que ha treballat tants anys a les Falles".

  Així mateix, Vicent Marzà també ha tractat la situació de les infraestructures educatives de la localitat i ha declarat que "som plenament conscients de les deficiències que presenten els centres d'Alzira. De fet, les actuacions més urgents ja s'estan abordant i d'altres estan sent avaluades amb l'objectiu de donar una solució a aquesta situació".

  El Conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha aprofitat, a més, per repassar, a respostes dels periodistes, alguns dels temes d'actualitat relacionats amb l'educació.

  Quant al programa #XarxaLlibres, Marzà ha explicat que el balanç és molt positiu i ha volgut agrair "la reacció que ha tingut el conjunt de la ciutadania i sobretot els ajuntaments com ara el d'Alzira per la resposta que ha donat i que ha posat en valor un projecte que és de tots i de totes". Marzà ha afegit que "hi ha centenars de milers de valencians i valencianes que han participat de la primera fase del projecte que permetrà que qualsevol família puga tindre accés als materials curriculars sense passar la vergonya de dir que no té diners per pagar els llibres".

  Pel que fa al nou Decret d'Admissió, Marzà ha exposat que "el que hem fet és assegurar la llibertat d'elecció perquè fins ara no estava assegurada, eren els centres els que acabaven triant les famílies que volien. El nou decret garanteix que seran les famílies les que podran triar els centres. Evidentment, si hi ha més demanda que oferta, s'haurà de desempatar i nosaltres hem posat damunt la taula que la forma de desempatar és puntuar el fet de tindre germans al centre i la proximitat i, això sí, aquestos criteris seran els mateixos per a tots els centres sostinguts amb fons públics". En aquest sentit, Marzà ha afegit que "una bona part de la comunitat educativa fa una valoració molt positiva i nosaltres estem contents de poder recuperar una qüestió tan lògica com és que els xiquets i xiquetes estiguen arrelats al barri i que participen al seu entorn".

  Finalment Vicent Marzà s'ha referit al futur Decret de Plurilingüisme sobre el que està treballant la Conselleria i ha explicat que "fins ara només hi havia sis centres plurilingües a tot el territori, però el que nosaltres volem és que tots els centres sostinguts amb fons públics tinguen accés a un model de programa lingüístic que siga veritablement plurilingüe, que aconseguisca els objectius que tots compartim com ara que els xiquets i xiquetes dominen el valencià com a llengua pròpia, el castellà i l'anglés". Marzà ha afegit que els experts "estan treballant en una proposta que presentarem al conjunt de la comunitat educativa, una proposta que debatrem i serà per a tots i no només per a sis centres. D'aquesta manera tot el món podrà tindre accés a una veritable formació i una gestió del multilingüisme com pertoca".

  Subir