elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Natura, història i literatura al cicle de conferències dels Ciutat d’Alzira

    El cicle de conferències al voltant dels XXVI Premis Literaris Ciutat d’Alzira arriba al seu equador en una setmana on els paratges naturals i la ficció literària històrica seran protagonistes. Així, hui dimarts 4 de novembre, a les 19 hores, Gonzalo Mateo, doctor en Ciències Biològiques i professor titular del Departament de Botànica de la Universitat de València, demostrarà la importància de les actuacions de protecció dels paratges naturals a partir de la ponència "Les plantes de les valls de la Murta i la Casella".

    El paratge natural de la vall de la Murta ha patit les conseqüències dels aprofitaments econòmics humans, influint negativament en les formacions vegetals originals. Però la gran capacitat de regeneració que tenen tant la Murta com la Casella demostren la necessitat de protegir l’entorn amb plans específics. A més de repassar aspectes generals sobre aquest espai natural, coneixerem les espècies de més valor que es conserven a la zona i les seues particularitats.

    D’altra banda, el dijous 6 de novembre, també a les 19 hores, tindrà lloc la taula redona "La ficció, una eina imprescindible per a viure la Història" en la qual participaran els escriptors Joan Olivares, Vicent Borràs, Joanjo Garcia i Ferran Garcia-Oliver, i amb Gonçal López Pampló, director literari del Grup Bromera, com a moderador.

    La València del segle XV, la Xàtiva de la infància de Lluís Alcanyís, la Primavera Valenciana, el 23 F... són èpoques i episodis de la nostra història que han esdevingut trames narratives de les obres dels autors que hi participen en la taula. O són aquestes trames l’excusa per a descobrir-nos una determinada època del nostre passat? En qualsevol cas, ficció i realitat caminen de la mà per a fer-nos reviure la Història i conèixer claus importants dels nostre llegat històric.

    A més, aquest divendres 7 de novembre coneixerem les obres guanyadores del XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, dotats amb 16.000 € i 2.500 € respectivament.

    La pròxima setmana, abans del tradicional sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira que tindrà lloc el divendres 14 de novembre, posarem punt i final al cicle amb dues conferències.

    L’escriptora Anna Moner ens explicarà la fructífera relació entre il.lusionisme i cinema en la ponència "De quan la màgia es va convertir en cinema", i en l’última sessió, el prestigiós historiador Pedro Ruiz-Castell reflexionarà sobre el paper de les investigacions científiques i tecnològiques en la Primera Guerra Mundial en la conferència "100 anys de la guerra que va canviar el món". Trobareu tots els detalls en el programa complet.

    Subir