23 de enero de 2020 23/1/20

La Generalitat agraeix als foguerers i barraquers alacantins el seu treball per la promoció del valencià en les Fogueres de Sant Joan

  El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha lliurat a la ciutat d'Alacant els premis a la promoció de l'ús del valencià en els llibrets de les fogueres 2016 acompanyat per la "Bellea del Foc", Ana Belén Castelló. L'acte, ha tingut lloc a la Sala Blava de l'ajuntament.

  Els premis reconeixen la qualitat de l'edició, els continguts literaris, l'extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià de 30 llibrets. El primer premi de totes les categories està dotat amb 3.500 euros i ha correspost a la Foguera "Sèneca-Autobusos"; el segon, amb 3.000 euros de dotació, ha sigut per a la Foguera "Ángeles Felipe Bergé" i el tercer, amb un premi de 2.500 euros, l'ha guanyat el llibret de la barraca "Quina Fumaguera".

  Rubén Trenzano ha constatat "l'esforç, l'edició i la qualitat formal i de contingut dels llibrets" i ha destacat el fet que "aquesta literatura foguerera ha recuperat l'ús habitual del valencià com a llengua vehicular i com un senyal cabdal de la nostra identitat".

  El responsable de Política Lingüística s'ha adreçat als presents per agrair el treball "de les persones que transmeteu per tot arreu aquesta festa any rere any i manteniu la nostra cultura i la nostra llengua". Trenzano ha afegit que "els foguerers i barraquers sou l'alegria d'un poble que crea monuments artístics efímers i els encén en flames, però que perduren en el nostre record, igual que perduren aquestos llibrets".

  Finalment, Rubén Trenzano ha volgut animar a tots els valencians i les valencianes a apropar-se a Alacant per a "gaudir dels monuments, dels llibrets i, en definitiva, d'una festa que constitueix una de les màximes representacions de la nostra cultura popular".

  Política Lingüística aposta per l'ús del valencià en les festes populars

  El llibret és un text que edita cada comissió amb l'enumeració dels seus projectes i activitats, i amb l'esbós del monument. Es tracta d'un format que, amb xicotetes variacions, és comú, tant a les festes de les Fogueres d'Alacant, com a la festa de les Falles de València i a la de la Magdalena a Castelló.

  Les associacions i comissions de les festes de les Falles, de la Magdalena i de les Fogueres exerceixen un paper molt important per a fer present el valencià com a llengua de comunicació i de cultura; són, per tant, entitats amb molta incidència i importància social. És per això que la Direcció General de Política Lingüística ha augmentat enguany les ajudes destinades a promocionar l'ús del valencià en aquestes publicacions.

  L'import dels premis a la promoció del valencià en els llibrets s'ha incrementat un 63% respecte de l'any passat. La dotació per a aquestos premis és de 97.750 euros; dels quals 43.250 euros han recaigut en 60 premis per a llibrets de Falles, uns 22.000 euros més per a 15 llibrets de Magdalena i 32.500 per a 30 llibres de Fogueres.

  Llistat complet de les fogueres i barraques premiades

  -Foguera Sèneca Autobusos d'Alacant

  -Foguera Ángeles-Felipe Bergé d'Alacant

  -Barraca Quina Fumaguera d'Alacant

  -Foguera Gran via-La Ceramica d'Alacant

  -Foguera Gran via-Garbinet d'Alacant

  -Asoc. Foguera Sant Blai-La Torreta d'Alacant

  -Foguera San Antón Alto d'Alacant

  -Asoc. Foguera Pla del Bon Repòs d'Alacant

  -Foguera Avda. Loring Estación d'Alacant

  -Barraca Som Fills del Poble d'Alacant

  -Foguera Explanada d'Alacant

  -Foguera Oscar Esplà d'Alacant

  -Barraca Pica i Vola d'Alacant

  -Barraca La Millor de Totes d'Alacant

  -Comissió de la Foguera Port d'Alacant

  -Foguera Polígon Sant Blai d'Alacant

  -Barraca I No Volíem d'Alacant

  -Foguera La Condomina d'Alacant

  -Foguera San Blas Alto d'Alacant

  -Foguera Benalúa d'Alacant

  -Foguera Via Parque Vistahermosa d'Alacant

  -Foguera barrio Jose Antonio d'Alacant

  -Foguera Barrio Tómbola D'Alacant

  -Associació de la Foguera Parque de la Avenidas d'Alacant

  -Foguera Diputació-RENFE d'Alacant

  -Foguera pla Metal d'Alacant

  -Foguera Rambla Méndez Núñez d'Alacant

  -Foguera Florida-Plaza de la Viña d'Alacant

  -Foguera Pla-Hospital d'Alacant

  -Foguera Plaza de Argel d'Alacant

  ocultar
  La Generalitat agraeix als foguerers i barraquers alacantins el seu treball per la promoció del valencià en les Fogueres de Sant Joan
  Subir