elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ullal celebra el dia mundial de la filosofia amb una xerrada sobre ètica i corrupció

  Per segon any consecutiu, L’Ullal Cultural d’Algemesí celebra el Dia Mundial de la Filosofia instaurat oficialment per la UNESCO en 2005, però que començà a celebrar-se en 2002. Enguany, la UNESCO recorda que “la filosofia és una disciplina que estimula el pensament crític i independent i és capaç de treballar en pro d’un millor enteniment del món, promovent la pau i la tolerància”.

  I, efectivament, hui més que mai es fa palesa la necessitat d’un pensament estimulant, atrevit, que diga les coses pel seu nom, que assenyale la intolerància i la injustícia, i, sobretot, "que siga intolerant amb la baixa intel·lectual i moral que ens ha conduït on estem".  Tot i que la celebració oficial fou la setmana passada, a Algemesí "ho celebrarem aquesta setmana amb una xerrada del doctor Agustín Domingo Moratalla, director del Departament de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València i Director de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo a València. La xerrada se celebrarà el dimecres dia 26 de novembre a les 19:00 a la Sala Vicent Castell de la Biblioteca Municipal d’Algemesí i durà per títol: 'La corrupció: una lectura ètica'".

  Organitzant aquesta activitat L’Ullal Cultural d’Algemesí segueix les directrius de la UNESCO que estableix que el “Dia Mundial de la Filosofia deu suposar un de pensament lliure, raonat i informat sobre els majors desafiaments del nostre temps” i "a les nostres terres la corrupció n’és possiblement un dels més majors desafiaments. Construir una societat valenciana lliure de corrupció, o almenys que no la tolere i la combatisca, educar a una ciutadania bel·ligerant amb aquells  insolidaris que no actuen d’acord amb un criteris ètics és una tasca en la qual la filosofia, i en concret la filosofia moral i política, té molt a dir i a fer. I per això hem acudit al professor Domingo Moratalla, que de segur ens donarà claus molt interessants per a pensar i analitzar aquest present que ens ha tocat viure".

  Amb aquesta xerrada L’Ullal Cultural d’Algemesí reprendrà a la Biblioteca Municipal d'Algemesí a partir del proper dilluns 15 de desembre a les 19 h el Café Filosòfic que durant el curs passat es dugué a terme tots els mesos. Si l’any passat se centrà en el tema de la felicitat i la subjectivitat enguany ens centrarem en una reflexió al voltant del dolor, de les diferents formes en que cada època s’ha conceptualitzat i afrontat, començant per la tragèdia grega i acabant en Schopenhauer i Nietzsche.

  En definitiva, com a contrapés al setge a que està essent sotmesa la filosofia, L’Ullal Cultura d’Algemesí aposta per reactivar-la i promocionar-la com a antídot contra la corrupció i la baixesa intel·lectual i moral que assola aquest país.

  Subir