elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Grup Socialista d’Alcalà-Alcossebre es preocupa per l’augment de la processionària a la Serra d’Irta

El Grup Socialista d’Alcalà-Alcossebre es preocupa per l’augment de la processionària a la Serra d’Irta

    Davant de l’alarma social que ha provocat l’augment de bosses de processionària per la Serra d’Irta, el regidor del Grup Municipal Socialista, Adrià Barceló, s’ha posat en contacte amb els tècnics del Parc Natural de la Serra d’Irta i diferents tècnics de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat per fer una valoració de la situació.

    En resposta a les possibles preguntes que puguen sorgir al respecte, els especialistes en la matèria informen que “aquest episodi prematur de proliferació de la processionària respon a les altes temperatures que s’han enregistrat durant aquest hivern i que el pic de la població d’enguany forma part dels cicles naturals de les poblacions d’insectes, de forma que no es pot considerar una plaga forestal en els ecosistemes mediterranis”.

    La processionària és una espècie endèmica dels pinars i forma part dels ecosistemes naturals. Barceló explica que “al contrari del que es pensa, té efectes beneficiosos per al bosc mediterrani, però en cap cas provoca la mort dels pins. En el seu estat larvari els cucs s’alimenten de les acícules dels pins, sent el seu principal defoliador, però aquests rebroten amb facilitat després de les primeres pluges”.

    La processionària, com totes les especies autòctones té els seus depredadors naturals i els seus mecanismes de regulació. “És per aquest motiu que l’administració es mostra prudent a l’hora d’intervenir de forma extensiva, ja que els tractaments són costosos i els resultats no són sempre els desitjats” expliquen des de la Generalitat. En tot cas, el regidor socialista recorda que “estem parlant d’un parc natural, on la prioritat és la conservació natural i no l’ús públic o recreatiu, de forma que els tractaments silvícoles han de ser degudament justificats i avalats pels experts”.

    Subir