elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Vuit ajuntaments signen el conveni del 'Camí del Peix'

Vuit ajuntaments signen el conveni del 'Camí del Peix'

    L'Ajuntament d'Alcoi ha acollit signatura del conveni del 'Camí del Peix' que parteix de la nostra ciutat i acaba a La Vila Joiosa. L'objectiu és crear un nou producte de senderisme i turisme d'experiències que faça circular els fluxos de visitants entre el mar i la muntanya. Els ajuntaments que conformen aquesta iniciativa són Alcoi, Penàguila, Benifallim, La Torre de les Maçanes, Sella, Relleu, Orxeta i La Vila Joiosa.

    La jornada ha començat amb una reunió dels tècnics dels distints ajuntaments per a començar a treballar en el pla director. Posteriorment, s’ha realitzat la presentació del projecte de la mà del Director del Museu Arqueològic de la Vila Joiosa, Antonio Espinosa i del seu homòleg alcoià, Jose Maria Segura.
    Després de la presentació, el representants del 8 pobles de la ruta han signat el conveni: José Carlos Barrachina; alcalde de Benifallim, José Vicente Férriz; alcalde d'Orxeta, Joaquín Ballart; alcalde de Penàguila, Santiago Cantó; alcalde de Relleu, Maria del Milagro Llinares; alcaldesa de Sella, Cristóbal Salas; alcalde de La Torre de les Maçanes, Andrés Verdú; alcalde de la Vila Joiosa. En la presentació també ha estat present, Javier Sendra, Diputat de Protecció i Gestió del Territori de la Diputació d’Alacant.

    L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha explicat «Hui, comencem a treballar per fer del Camí del Peix nou producte experiencial: esportiu, cultural i turístic, de referència a tota la Mediterrània. El Camí del Peix són més de vint segles d’història en comú de vuit pobles de tres comarques diferents. Hi ha trams del camí que ja estaven al segle VII Abans de Crist, per tant, el Camí del Peix és un dels més antics coneguts a la península ibèrica». Francés afegeix: «Necessitem unir l’interior d’Alacant amb la costa perquè units tenim molt més per oferir. Els pobles de l’interior d’Alacant tenim un caràcter propi, una natura increïble, una important tradició, cultura i història amb un productes empresarials de qualitat que bé es mereixen una visita».

    El diputat de Provincial de Protecció i Gestió del Territori, Javier Sendra, ha explicat, per la seua banda, l’interés de la Diputació en recuperar i presentar tots els itineraris i rutes verdes com un dels atractius de la marca Costa Blanca, unint el medi ambient i el turisme. «El Camí del Peix és una d’eixes rutes que hem de recuperar, posar en valor i promocionar com un producte de senderisme».

    Per acabar, l’alcalde de la Vila Joiosa, Andrés Verdú, ha assenyalat: «El camí del peix reuneix un extraordinari conjunt de valors culturals i naturals, espectaculars paisatges muntanyosos i fortaleses que van protegir de l'època ibèrica i medieval, pous de neu, torres de l'hora i arbres mil·lenaris, encreuaments de camí, vendes, en fi llocs màgics i llegendaris. Una ruta única que gràcies a la col·laboració d'aquests vuit ajuntaments que formem aquest grup de treball serà un referent a escala nacional».

    Breu història de: «el Camí del Peix»

    El Camí del Peix reuneix un extraordinari conjunt de valors culturals i naturals: espectaculars paisatges muntanyosos, fortaleses que el van protegir en l'època ibèrica o en l'Edat Mitjana, pous de neu, torres d'horta, arbres mil·lenaris, creus de terme, posades, llocs màgics carregats de llegendes, etc.
    És un antic camí de ferradura pel qual els viatgers i els traginers transitaven amb els seus muls carregats amb mercaderies. Hi havia una ruta que passava per Relleu i una altra que continuava per Sella i pel port de Tudons.

    El camí es fa servir des de fa almenys 2.700 anys, com demostren les necròpolis amb tombes fenícies fins a època tardo romana que ho van flanquejar a banda i banda durant tretze segles a l'entrada de la Vila Joiosa. En època ibera unia en els seus dos extrems les ciutats iberes d'Allon i la Serreta d'Alcoi.

    En l'Edat Mitjana va ser un Camí Reial que uneix les viles reals d'Alcoi, pel qual transitaven amb freqüència exèrcits reials, José María Segura, director del Museu Arqueològic Camil Visedo d'Alcoi explica que "els vuit municipis que conformen aquesta ruta eren viles reials, que no pertanyien a un noble, i entre elles S'havien d'ajudar, perquè no tenien exèrcit les milícies urbanes d'Alcoi van acudir en moltes ocasions a donar suport a la Vila davant els atacs dels pirates Barbarescos".

    El camí va viure el seu auge des de 1780, quan es va liberalitzar el comerç amb les colònies espanyoles, fins llavors limitat al port de Cadis. Llavors la Vila es va convertir en port d'Alcoi, el tercer nucli industrial d'Espanya i el més important de la Comunitat Valenciana. Més de mil cavalleries feien aquest trajecte diari amb productes com teles i paper de fumar fins al port de la Vila, on s'embarquen en grans goletes pailebots rumb a les colònies, i tornaven carregades de matèries primeres.

    El camí es va deixar d'usar per als seus fins tradicionals en els anys 50 del segle XX, quan va ser substituït per moderns camins carreters i el tren 'Alcoi-Gandia'. Això ho ha fet molt vulnerable i està en perill de desaparéixer en quedar en l'oblit.

    Subir