27 de mayo de 2020 27/5/20

Els tribunals donen la raó a l’Ajuntament i deneguen a Ortiz la suspensió de la incautació dels avals pel bulevar

  • Suposarà un ingrés extraordinari de 543.000 € a les arques municipals

La sala número 3 del Jutjat Contenciós Administratiu d’Alacant ha resolt no adoptar la suspensió cautelar de la confiscació dels avals a l’empresa Ortiz e Hijos impulsada per l’Ajuntament i avalada pel Consell Jurídic Consultiu, com a resolució del contracte per la construcció del bulevar. Amb això, l’Ajuntament d’Alcoi podrà disposar dels 543.000 euros dipositats com a aval pel polèmic projecte.

Tal com assenyala la sentència, la decisió de l’Ajuntament d’Alcoi està emparada legalment per la Llei 30/2007 de contractes de les Administracions Públiques, i per tant s’ajusta a dret. D’aquesta manera, l’entitat financera en què estan dipositats aquests avals deurà ingressar immediatament a les arques municipals l’import corresponent a aquestes garanties.

Això suposarà per al Consistori un ingrés extraordinari que els serveis econòmics municipals estan estudiant destinar a cobrir part de les inversions previstes al Pressupost de 2013, amb la qual cosa es podran executar totes les inversions previstes sense incórrer en un major endeutament del que ja té tancat l’Ajuntament amb diferents entitats financeres. El crèdit acordat ja amb les entitats és d’1.2 milions d’euros, i per tant amb aquesta aportació extraordinària s’arribarà a cobrir la quantitat destinada a inversions, estalviant-se els costos financers i d’interessos, de manera que no augmente encara més l’endeutament de l’Ajuntament.

Tal com explica l’alcalde i regidor d’Hisenda Toni Francés, el Consistori ja ha demanat a la Conselleria d’Hisenda que autoritze la concertació d’aquests prèstecs, de manera que tan prompte com arribe la seua validació, comencen a executar-se les inversions, i es pose en marxa per tant el Pla d’Ocupació que es va anunciar al seu moment. En paraules de Francés, “les nostres previsions apunten a que en setembre puga encetar-se el Pla, que com ja vam dir permetrà la contractació de 35 persones per a tasques de manteniment i millores a la ciutat”.

L’alcalde Francés destaca una vegada més que “els tribunals tornen a demostrar-nos que la via que segueix aquest govern municipal, i que no és altra que defensar amb contundència els interessos de la ciutadania per damunt d’interessos particulars, és el camí correcte. S’ha realitzat un gran treball per part dels serveis tècnics municipals per poder demostrar que el projecte del bulevar era inviable tal com el va aprovar el govern del PP, i gràcies a aquesta feina ara podrem contractar a alcoians i alcoianes que es troben en l’atur, realitzar obres de millora a tota la ciutat, i a més rebaixar l’endeutament de les arques municipals”.

Un projecte que hauria compromés el futur financer de l’Ajuntament

Cal recordar que el projecte del bulevar va ser aprovat per l’últim govern del PP setmanes abans de les eleccions municipals, i que suposava un cost de 27 milions d’euros a l’erari municipal entre els costos de construcció i de finançament, a càrrec de l’empresa Ortiz e Hijos. L’Ajuntament d’Alcoi va anunciar fa unes setmanes que confiscava a la constructora un total de 543.493,40€ corresponent als avals dipositats pel contracte signat del projecte de construcció del bulevar, fent efectiva la clàusula contractual per la qual es procedia a la confiscació dels avals donat que s’han incomplit per part de la constructora una sèrie de requisits mínims: el projecte presentava moltes deficiències que, en cas de procedir a reparar-se adequant l’obra, hagueren suposat un increment de més del 30% del valor del projecte en el seu conjunt, raó per la qual es va dur a terme l’esmentada rescissió del contracte. Val a dir que aquest incompliment de contracte ha estat ratificat pel Consell Jurídic Consultiu, al seu dictamen del 7 de març de 2013.

Subir