elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Regidoria de Medi Ambient organitza noves eixides de camp per conèixer els valors naturals d’Alco

La Regidoria de Medi Ambient organitza noves eixides de camp per conèixer els valors naturals d’Alco
  • Aquestes activitats, una de les quals està adreçada a les persones sordes, formen part del Projecte Rius, que compta amb el suport del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme i la Fundació La Caixa

L’Ajuntament d’Alcoi, mitjançant la Regidoria de Medi Ambient, ha organizat quatre noves eixides de camp per a conèixer els valors naturals del nostre terme municipal, sobre tot de la zona del Racó San Bonaventura i els Canalons. Segons indica el regidor de Medi Ambient Jordi Tormo, “es tracta d’una sèrie de rutes guiades que s’emmarquen en el projecte Participació ciutadana en l'estudi i conservació de l’ecosistema fluvial del riu Polop en el Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons (Projecte Rius), iniciativa finançada pel Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme a través de la FECYT i la Fundació La Caixa. Aquesta iniciativa es va posar en marxa a mitjans del 2012 i continuarà fins a l’estiu”.

El proper dissabte 4 de maig tindrà lloc l’activitat ‘Seguiment científic participatiu en ICTIOFAUNA al riu Polop’, amb eixida a les 9 hores des de l'àrea de descans de la Via Verda d'Alcoi, al barri de Batoi (C/ Montdúber). Aquesta eixida es concreta en un recorregut al llarg del riu Polop, des de la Font del Quinzet fins al Racó de Bonaventura, per al reconeixement de les diferents espècies de peixos que podem trobar als nostres rius. S'aprofundirà en les condicions de conservació de la zona en col·laboració de tècnics experts com són Pilar Risueño i Toni Pradillo.

A més, per al mateix dia s’ha organitzat, en col·laboració amb l’Associació Paleontològica Alcoiana Isurus i l’Associació de Persones Sordes d’Alcoi, la ruta ‘Itinerari guiat pel Racó Sant Bonaventura’, amb eixida a les 9 hores des de l'àrea de descans de la Via Verda d'Alcoi, al barri de Batoi (C/Montdúber). Aquesta visita guiada té com a objectiu mostrar a la població sorda membre de l’associació els valors naturals (flora, fauna i geomorfologia) d’aquest Espai Natural Municipal que va ser protegit l’any 2002.

Per al mes de juny ja són dues les activitats que s’han programat. En concret, el dissabte 1 de juny tindrà lloc l’activitat ‘Identificació d'amfibis i rèptils al riu Polop’, amb eixida a les 9 hores des de l'àrea de descans de la Via Verda d'Alcoi, al barri de Batoi (C/Montdúber). Durant aquesta jornada i de la mà d'un tècnic especialista en la matèria com és Nacho Lacomba, els assistents adquiriran els coneixements necessaris per tal d'identificar i diferenciar les diferents espècies de rèptils i amfibis més comuns als ecosistemes riparis, des del gripau paridor i el gripau comú, passant per la granota, fins al fardatxo, la serp d'aigua o la serp verda, sense oblidar la tortuga d'aigua.

A més el diumenge 30 de juny es realitzarà l’activitat ‘L'aigua dels molins’, amb eixida a les 9 h. des de la Font del Moreno (Passeig de Cervantes). Es tracta d’una ruta guiada a través del sender local valencià 25.7. Camí al Racó de Sant Bonaventura que correrà a càrrec de Luis Pérez, tècnic de Turisme, i Francisco Javier Bellod, llicenciat en biologia, i membres de l'associació paleontològica Isurus. El seu recorregut discorre des d'Alcoi aigües amunt del Riu Riquer fins arribar a la Font del Quinzet i, des d'ací, continua per la vora del riu Polop fins arribar al Racó de Sant Bonaventura. Durant el trajecte es farà un repàs històric del procés d'industrialització de la zona, de com la geologia del terreny associada al corrent d'agua contínua dels rius ha fet moure molins fariners, paperers i batans així com de les infrastructures hidràuliques associades a l'aprofitament de l'energia hidràulica que han existit o encara podem observar a la llera del riu.

Segons indica Jordi Tormo, “amb aquestes activitats volem augmentar els processos de millora, conservació, protecció i divulgació dels valors ambientals i paisatgístics de l'ecosistema fluvial del riu Polop enclavat dins del Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura–Els Canalons, així com els seus valors culturals relacionats amb el patrimoni industrial lligat a l'aprofitament dels salts d'aigua”.

Subir