elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Culminen les obres de reparació dels senders de l’abric de la Sarga

  • Amb un cost de 27.396 euros aportats pel Ministeri de Cultura

Al llarg de les darreres setmanes s’ha efectuat a la zona de l’abric de la Sarga on es troben les pintures rupestres una intervenció per tal de reparar i adequar el sender d’accés a aquesta mostra arqueològica declarada Patrimoni Mundial. L’actuació va ser inclosa a la “Resolución de la Secretaría de Estado de Cultura” de l’any 2013, per la qual es concedien ajudes per a projectes de conservació, protecció i difusió de béns declarats Patrimoni Mundial, de forma que es va adjudicar una subvenció per part del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport de 27.936 euros.

Les obres han estat realitzades per l’empresa Cantó Obras SL, a partir d’un projecte elaborat per l’arquitecte Rafael Silvestre i l’arqueòleg i director del Museu Arqueològic Josep Maria Segura. La intervenció, tal com van explicar els seus responsables a l’alcalde Toni Francés i al regidor de Cultura Paco Agulló en una recent visita, partien de dues premisses fonamentals: que la millora dels senders no causara cap impacte paisatgístic ni mediambiental, i que tota l’actuació fóra fàcilment reversible en cas que la normativa sobre conservació d’aquests béns obligara a una restauració de l’estat original del jaciment.

En paraules de Paco Agulló, “hem pogut comprovar com s’ha fet una gran feina tant per part de l’equip del museu, amb Josep Maria Segura al capdavant, com per la part de l’arquitecte, una persona amb el prestigi professional com Rafael Silvestre, que a més coneix perfectament el terreny. L’obra ha permés fer una sèrie d’arranjaments que faran més accessible el jaciment i més còmoda la pujada fins les coves, sempre des d’una òptica del màxim respecte a l’entorn. Gràcies a aquesta intervenció, alcoians i visitants tindran més fàcil accedir a un dels patrimonis arqueològics més reeixits i singulars de les nostres comarques, per a que pugam seguir donant difusió a aquestes obres mil·lenàries, contribuint així a la seua posada en valor i a conscienciar a la població de la importància que té la preservació del patrimoni històric”.

A banda de comprovar el resultat dels treballs, durant la visita tant l’alcalde com el regidor han pogut conèixer de la mà d’un dels més destacats experts en art rupestre neolític, el catedràtic de la UA Mauro Hernández, els trets més significatius d’aquestes obres tan singulars. L’alcalde Toni Francés ha destacat al respecte que “per a l’Ajuntament és una obligació la preservació d’aquest Bé, declarat Patrimoni de la Humanitat. Però a més ha de ser un deure treballar la difusió i el coneixement d’aquest patrimoni per part dels escolars i de la ciutadania en general, per a que puguem comprendre la gran riquesa patrimonial que tenim a la ciutat. Per això, hem de felicitar a l’equip del Museu per la feina que ha portat a terme durant aquests anys, aconseguint que la Sarga siga una sala més del Camil Visedo. I continuarem apostant per mantindre les jornades de portes obertes i visites guiades, a més de les visites escolars a aquest jaciment”.

Cal destacar que el Museu està treballant ja en l’elaboració del calendari de portes obertes de la Sarga per a aquest 2014, que segons les dates provisionals del programa s’encetarà amb una primera visita el 16 de març.

Subir