elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament promourà que la UNESCO declare el Nadal alcoià Patrimoni de la Humanitat

  • Alcoi participa dijous i divendres en les Jornades de Patrimoni Cultural Immaterial organitzades a Algemesí

Una delegació de l’Ajuntament formada pel regidor de Cultura Paco Agulló i el director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi Josep Lluís Santonja es desplaçarà aquesta setmana a Algemesí per participar a les ‘Jornades de patrimoni Cultural Immaterial, amb la intenció d’establir contactes i conèixer diferents experiències de cara a promoure que la UNESCO declare el Nadal alcoià Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 10 anys de la Convenció de Patrimoni Immaterial de la UNESCO’. El dia 9, Agulló acudirà a Algemesí especialment interessat en conèixer les repercussions del reconeixement de la UNESCO: “Es tracta d’una responsabilitat no d’un guardó. La tasca no acaba amb el reconeixement, és fonamental posar en valor el nostre patrimoni; l’immaterial, especialment vulnerable, perquè es construeix entre tota la ciutat i ha de renàixer any rere any amb la voluntat de millorar-lo”.

Segons ha explicat aquest matí el regidor, “la intenció d’aquest govern és reunir tota la informació necessària per tal que la trilogia nadalenca alcoiana siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO”. Es tracta d’un reconeixement que en aquest moment ja ostenta al País Valencià el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València i la Festa de la Mare de Déu d’Algemesí.

Per al dia 10, Josep Lluís Santonja participarà a la taula redona ‘Representants dels BICs Immaterials Declarats’, on junt al Betlem del Tirisiti i la Calvalcada de Reis Mags estaran presents la Santantonada de Forcall, el Corpus Christi de València i l’Entrada de Bous i Cavalls de Sogorb.

Tal i com va aprovar la UNESCO, “aquest patrimoni cultural immaterial, transmès de generació a generació, és constantment recreat per comunitats en resposta al seu entorn, a la seua interacció amb la natura i la història, i els hi proporciona un sentit d’identitat i continuïtat, promou el respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana”. Per a Agulló “és evident que complim amb els requisits i es tracta d’una ocasió immillorable per compartir experiències. Un aparador on exhibir el nostre Nadal i un espai d’encontre per accedir a la informació, els coneixements i les experiències prèvies en aquest sentit”.

Cal recordar que la Cavalcada d’Alcoi és des de l’any 2011 Bé d’Interés Cultural Immaterial, gràcies a les seues singularitats. Es tracta de la Cavalcada més antiga (se celebra ininterrompudament des de 1885), i compta amb diverses peculiaritats que la fan única: l’ordre de la desfilada de Ses Magestats (Melcior, Baltasar i Gaspar), la presència de patges repartint regals als balcons durant el recorregut, l’espectacle central de l’Adoració, les composicions musicals creades ad-hoc... Sense oblidar que també les desfilades prèvies d’aquesta ‘trilogia nadalenca’ alcoiana han estat reconegudes dins la figura de BIC: les Pastoretes, desfilada que recrea l’adoració dels pastors al Jesuset amb balls i músiques tradicionals, i el Ban Reial, l’arribada de l’Ambaixador dels Reis Mags que la vespra de la Cavalcada pregona l’arribada dels monarques, recollint amb burretes les cartes dels xiquets i xiquetes alcoians.

Subir