elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’UTE Ortiz e Hijos i Auplasa haurà de pagar la meitat de la reforma de la Rosaleda

  • El jutjat dóna la raó a l’Ajuntament en la seua resolució exigint que les empreses aporten la meitat del cost de les obres

La Sala del Jutjat Contenciós-Administratiu número 4 d’Alacant ha desestimat el contenciós presentat per l’UTE responsable de les obres de la plaça i el pàrquing de la Rosaleda (Ortiz e Hijos i Auplasa), contra la resolució de l’Ajuntament d’Alcoi exigint a aquestes empreses que assumisquen la meitat del cost de la reforma que s’ha de fer a la plaça.

D’aquesta forma, la sentència determina que l’UTE haurà d’assumir un cost màxim de 275.000 euros, que serà aproximadament el 48% dels costos totals de l’obra que s’ha de fer a la plaça després que l’any 2005 les obres foren declarades il·legals pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ). La resta del cost l’haurà d’assumir l’Ajuntament, ja que la sentència reconeix que la responsabilitat d’aquesta obra il·legal va correspondre tant a les empreses que van projectar i executar l’obra, com al govern municipal que en el seu moment la va aprovar. En total, Ortiz e Hijos i Auplasa pagaran un màxim de 275.000 euros en un projecte que ascendirà aproximadament a 590.000 euros (450.000 euros del projecte, després que l’actual govern rebaixara el cost de les noves obres, més les costes judicials de 12 anys de litigi, més la despesa de redacció i execució, proves de càrrega, etc.).

L’alcalde Toni Francés i la regidora de Règim Jurídic Lorena Zamorano han donat a conèixer la sentència en una roda de premsa celebrada aquest mateix matí a l’Ajuntament, tot remarcant que la sentència és tan clara que a més condemna a les empreses a assumir les costes judicials. En paraules del propi alcalde, “la Sala ha determinat clarament que l’Ajuntament té dret a exigir a l’empresa la meitat del cost d’aquesta obra il·legal. Suposem que l’empresa presentarà recurs, però de moment des de l’Ajuntament exigirem el compliment de la sentència, per a que les obres comencen el més prompte possible”. L’alcalde ha destacat que el Govern actual continua “desfent-se de les hipoteques que arrosseguen els alcoians gràcies a la gestió de l’anterior govern. Ens vam trobar ‘regals’ enverinats com Serelles, el Bulevar, els nous jutjats o la Rosaleda, i per ara ja hem pogut solucionar el tema del Bulevar i de Serelles sense que tinga més cost per a les arques municipals, mentre que ara tenim una sentència que ens permetrà deixar d’assumir la meitat del cost de l’obra”.

Responsabilitats polítiques

La regidora Lorena Zamorano, a més, ha anunciat que el pròxim pas en aquest assumpte serà demanar la responsabilitat patrimonial de les autoritats municipals que van aprovar l’obra: “L’equip de govern va aprovar el projecte saltant-se la legalitat, perquè no va atendre a les al·legacions ni a les denúncies públiques veïnals sobre l’obra, i posteriorment es va comprovar que era il·legal. Per això, entenem que no és lògic que els alcoians haguem d’assumir el 50% de la factura d’aquestes obres, per tant estem disposats a exigir responsabilitats als polítics que ho van aprovar, especialment a l’aleshores regidor d’Obres i Serveis Rafa Miró, ja que va ser la seua Regidoria la que va impulsar aquestes obres”. Zamorano ha explicat que per a iniciar el procediment administratiu per responsabilitat patrimonial ha d’estar quantificat el dany produït, per tant s’haurà d’executar i liquidar l’obra abans d’iniciar-se l’expedient: “Una vegada que l’obra estiga feta, encetarem l’expedient per a que, aquells que van tindre la responsabilitat, l’assumisquen”.

Subir