elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Associació Betlemista Santa Rosa organitza un concurs de betlems familiars

  • El termini d’inscripció s’ha obert ja i finalitza el 16 de desembre

L’Associació Betlemista Santa Rosa d’Alcoi ha convocat enguany un concurs de betlems familiars, una convocatòria oberta a tota la ciutadania i que pren el testimoni de diversos concursos que, a nivell local o provincial, s’han anat celebrant al llarg de la història recent de la ciutat.

Tal i com expressa el portaveu de l’Associació Javier Monllor, “fa alguns anys va deixar de celebrar-se el concurs provincial, en el qual la nostra associació participava actuant com a jurat dels betlems de la ciutat que es presentaven a aquesta convocatòria. Des d’aleshores, només se celebrava el concurs que convoca la Filà Llana, una iniciativa molt bona que saludem i a la qual animem a la gent a participar, però que els últims anys té un protagonisme infantil. Per això, veient que a altres localitats tenien el seu concurs i a Alcoi no, hem decidit llançar la convocatòria”.

El concurs compta amb el patrocini de Caixa Ontinyent, que és l’entitat on poden adreçar-se a recollir les bases i la butlleta d’inscripció tots els interessants a participar, a més de la Tourist-info alcoiana, que també distribueix la informació. Cal assenyalar que el concurs està adreçat a famílies i particulars, quedant exclosos comerços, empreses i institucions. L’organització ha dividit la convocatòria en dues categories: una de betlems familiars de grans dimensions, instal·lats sobre una superfície de més de dos metres quadrats; i una de betlems més xicotets, instal·lats sobre superfície de menys de dos metres quadrats. El president de l’associació convocant subratlla que “no es pot presentar un betlem composat només per un naixement; ha de tindre altres elements com l’anunciació, la ‘gaspatxà’ i els Reis Mags; i es pot incloure algun element netament alcoià com els patges o el Tirisiti. I, lògicament, es valorarà negativament l’ús de personatges que no tinguen res a veure amb el betlem tradicional o costumista alcoià, com imatges del Pare Noël, de polítics, de famosos, d’esportistes...”.

El termini d’inscripció es troba ja obert, i fins el dia 16 de desembre pot formalitzar-se la participació a qualsevol de les tres oficines de Caixa Ontinyent a Alcoi; el jurat acordarà amb els titulars del betlem a concurs una cita per visitar l’obra durant els dies 21 i 22 de desembre, mentre que el lliurament de premis se celebrarà el dia 2 de gener de 2014 al Centre Cultural ‘Mario Silvestre’, on a partir de les 20 hores tindrà lloc un espectacle en el qual actuarà la Coral Polifònica, es projectaran imatges de les obres a concurs, i es lliuraran els premis: 1r, 2n i 3r premi i tres accèssits per cadascuna de les categories. “L’objectiu principal d’aquest concurs és promoure que la gent munte els seus betlems a casa. L’Associació treballa per a la difusió d’aquest element, i estem molt contents de poder muntar betlems a llocs públics i institucions; però creiem que és molt important que a cada casa tinguen el seu betlem familiar, que és l’origen d’aquest element tradicional tan nostre”, indica Javier Monllor.

El regidor de Cultura Paco Agulló felicita a l’Associació per la seua iniciativa, tot subratllant que “aquest tipus d’iniciatives contribueixen a promoure encara més l’interés patrimonial del Nadal alcoià. Tenim una societat civil molt dinàmica que contribueix a que el nostre Nadal siga únic per molts aspectes, i aquesta és una mostra més de com Alcoi viu aquestes dates amb intensitat i projectant la seua cultura i les seues tradicions. Tot això, aquest teixit associatiu i aquesta unió d’iniciatives ben arrelades a la societat gràcies al treball de diferents col·lectius i entitats ciutadanes, són el que dóna fonament a l’objectiu de que el nostre Nadal siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco”.

Subir