28 de febrero de 2021 28/2/21

L’arqueòloga Carmen Aranegui va presentar el seu llibre sobre els ibers amb una conferència

L’arqueòloga Carmen Aranegui va presentar el seu llibre sobre els ibers amb una conferència - (foto 1)

    El Club d’Amics de la Unesco va acollir ahir de vesprada la presentació del llibre ‘Los iberos ayer y hoy. Arqueologías y culturas’, de la prestigiosa arqueòloga Carmen Aranegui, qui a més va impartir una conferència al voltant d’aquest mateix tema. L’activitat va estar organitzada pel Museu Arqueològic Camil Visedo i pel Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, i va comptar amb la presència, a banda de la pròpia autora, dels arqueòlegs alcoians Ignasi Grau i J. Emili Aura Tortosa.

    Carmen Aranegui Gascó ofereix en el seu llibre una història narrada dels ibers: un assaig cultural en què ha optat per substituir la rigidesa del concepte cultural “ibers” per una visió flexible dels elements arqueològics, des del territori i els seus recursos a la ritualitat. Per a això ha aportat dades i idees que no donen respostes categòriques a les cultures i històries ibèriques, sinó que posen a disposició dels lectors informació historiogràfica, fonts, mètodes i elements simbòlics relatius a les gents del vessant mediterrani peninsular de la segona meitat del primer mil·lenni a.C., tot això fruit d'una experiència professional compartida amb estudiants i col·legues en què ha posat no sols interés sinó també convenciment i passió.

    Carmen Aranegui és catedràtica d'arqueologia de la Universitat de València, es va especialitzar en l'estudi de les ceràmiques ibèriques. Ha dirigit importants excavacions arqueològiques a Sagunt, entre d’altres, i va descobrir la importància de l'elaboració i comerç del vi, identificant les àmfores de transport empleades i les marques estampillades que les caracteritzen. També ha investigat la cultura ibèrica, especialitat que va mostrar al gran públic com a comissària de l'exposició internacional Els Ibers en París (1997-1998), Bonn (maig-agost de 1998) i en Barcelona (octubre-desembre de 1998). A partir de 1995 ha iniciat una etapa d'estudi de la civilització fenícia, púnica i mauritana, amb l'excavació del jaciment de Lixus (Larraix, El Marroc), aconseguint la datació del jaciment i la identificació d'un santuari i del primer palau documentat al Marroc entre el 25 a.C. i el 23 d.C., que revelen la importància de l'antiga ciutat. Des de 2010 els seus interessos com a investigadora se centren en l'anàlisi de processos de contacte cultural, ritualitat i iconografia.

    El regidor de Cultura i Patrimoni Històric Paco Agulló ha volgut destacar que “mitjançant aquest tipus d’iniciatives, oferim a la ciutadania la possibilitat d’accedir al coneixement més profund i complet del nostre patrimoni històric, especialment d’una cultura, la dels ibers, que va deixar una important empremta al nostre territori. Gràcies al Museu i a l’esforç del CAEHA, els ciutadans tenim a l’abast més informació sobre la nostra història i sobre el antics poblaments de les nostres comarques”.

    Subir