elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament presenta un contenciós contra el Consell per no incloure al Consistori en el procés de l’ATE

  • El Govern municipal exigeix participar en el procés

L’Ajuntament d’Alcoi presentarà un contenciós administratiu contra l’acord del Consell de la Generalitat Valenciana del 22 de febrer en què es declara com a Actuació Territorial Estratègica el projecte industrial de la Canal. Aquesta mesura ha estat la lògica determinació del Govern municipal després d’expirar el termini en què la Conselleria devia respondre si el Consistori alcoià formava part de la gestió de la pròpia ATE, tal i com va requerir l’Ajuntament a instàncies de l’acord plenari del 15 d’abril. El requeriment es va enviar el 24 d’abril amb un termini de mes per a obtindre a resposta; en cas de no trobar contestació, com ha estat el cas, es considera rebutjat.

El regidor d’Urbanisme Natxo Gómez comenta sobre aquesta decisió per part del Govern que “no podem fer altra cosa que defensar el dret i l’interés de la ciutat, i això passa pel fet que l’Ajuntament que representa als alcoians i alcoianes tinga veu en una tramitació tan important per al nostre futur. Una vegada més, hem de reiterar que la voluntat del Govern municipal no és altra que aconseguir que La Española es quede a Alcoi i seguisca apostant per crear riquesa i treball en la nostra ciutat; però una vegada més sentim que la Generalitat està burlant-se dels alcoians en no deixar que l’Ajuntament i els tècnics municipals tinguen accés a la informació del projecte, quan és el Consistori qui té la competència urbanística i a més a més està en marxa la redacció d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana. És, simplement, una vulneració dels principis fonamentals de l’autonomia local. Fins ara, l’única resposta que hem tingut de València ha estat que, si volem, anem a la capital a consultar la informació”.

La presentació d’aquest contenciós ha de ser aprovada en sessió plenària, i per tant serà un dels punts a l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del 24 de juny. Una vegada presentat, els tribunals determinaran si l’Ajuntament d’Alcoi té dret a formar part de la planificació d’aquesta actuació, i per tant pot seguir tenint veu en l’ordenació del seu propi territori.

Natxo Gómez ha recordat que el Consell acumula ja diversos greuges en aquest assumpte: “Des del moment en què el president Fabra va anunciar el projecte via Twitter, la tramitació de l’ATE ha estat tot un exemple d’opacitat per part de la Conselleria. Ja al mes de febrer vam enviar un primer requeriment per a que ens remeteren tota la informació a l’Ajuntament, i no vam obtindre resposta fins a mitjans de maig, dient-nos que podíem consultar els documents a València. Al mes d’abril vam tornar a enviar un requeriment d’informació, i no hem obtingut cap resposta. I alhora, hem requerit que l’Ajuntament d’Alcoi forme part de la tramitació de l’ATE, tal i com l’Ajuntament de València forma part de l’ATE del Nou Mestalla; i tampoc ens han contestat, el que interpretem com una resposta negativa i per això presentem el contenciós. No podem permetre que la Generalitat, a més de comprometre el nostre futur econòmic amb un deute astronòmic, també tinga intenció d’apartar a l’Ajuntament de la gestió urbanística, i més en un tema tan delicat per al futur dels alcoians com és aquest. Hem de defensar la veu i els interessos dels alcoians, i per això ens veiem obligats a reclamar als tribunals la justícia que ens nega la Generalitat”. Una vegada més, el regidor d’Urbanisme ha recordat que “l’ATE és una figura que va ser concebuda i creada per a agilitzar els tràmits dels projectes urbanístics d’interés; en cap cas per a restar autonomia als municipis i impedir que els ajuntaments tinguen capacitat de decisió en aquestes qüestions, que és el que està fent el Consell”.

Subir