elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L’Ajuntament amplia les ajudes d’emergència per a les famílies amb dificultats "mentre Conselleria les retalla"

  • La partida s’amplia en 100.000 euros, arribant als 450.000

L’Ajuntament d’Alcoi ha ampliat la partida pressupostària destinada a ajudes d’emergència per a les persones que estan patint les pitjors conseqüències de la crisi econòmica, alhora que la Conselleria ha retallat encara més l’aportació per a Serveis Socials d’Alcoi. Si al Pressupost Municipal d’enguany ja s’havia ampliat el total fins a 350.000 euros, la situació de demanda ha generat que siga necessari ampliar en 100.000 euros més aquest apartat, per tal d’oferir cobertura a aquelles famílies que estan passant per moments més delicats. Malgrat aquest augment de recursos, l’Àrea de Benestar Social ha detectat una estabilitat en quant a les persones que demanden aquestes ajudes d’emergència; de fet, el nombre d’ajudes entre els mesos de gener i abril de 2013 baixa respecte a les del mateix període de l’any anterior.

La regidora de Benestar Social Aroa Mira valora amb cautela aquestes xifres, si bé es congratula de que els demandants d’ajudes d’emergència no continuen augmentant: “En els últims anys la demanda havia crescut de manera molt important, i el balanç dels primers quatre mesos de 2013 ens indica que hem passat de les 386 ajudes atorgades el 2012 a les 358 d’enguany. Estem molt lluny de poder afirmar que és un bon indicador, perquè la realitat és que encara és molta la gent que ho està passant malament i té serioses dificultats per accedir a serveis bàsics, però la feina del Departament està encaminada a aconseguir que els usuaris puguen procurar-se els seus propis recursos sense dependre de les ajudes, i en aquest sentit veiem que els indicadors ens diuen que una part dels que van ser usuaris de les ajudes l’any passat han deixat de ser-ho”.

S’ha de remarcar que si bé hi ha un descens en el número d’ajudes de Benestar Social, també hi ha un augment en la quantia de les ajudes atorgades: entre gener i abril de 2011 la mitjana per família atesa era de 579 euros; al mateix període de 2012 la mitjana era de 494 euros, i aquest 2013 la mitjana per família en aquests primers quatre mesos és de 692 euros. Segons Aroa Mira, aquesta xifra indica que “les famílies que tenen dificultats cada vegada es troben en pitjor situació de fer front a les seues necessitats bàsiques, per tant des del Departament hem d’oferir un major suport i una major cobertura”.

Aquest increment dels recursos municipals contrasta amb el fet que aquesta setmana l’Ajuntament ha conegut l’aportació que la Conselleria de Benestar Social destina a Serveis Socials Generals de l’Ajuntament d’Alcoi, i novament la Generalitat rebaixarà l’aportació per a la ciutat. Si el 2011 es van atorgar 415.670 euros, l’any 2012 la baixada ja va ser important, fins a 270.185 euros; ara, per a 2013 encara es rebaixarà més aquesta aportació, quedant-se en 252.423. Tal i com explica la regidora Aroa Mira, “si no es tractara d’un tema tan seriós i delicat, diríem que sembla una broma. Quan pitjor ho estan passant les persones, quan més ajuda necessiten els més desafavorits, la Generalitat rebaixa els recursos per a atendre a les persones que pateixen les conseqüències de la crisi. I el que encara causa més sorpresa és escoltar als responsables de la Generalitat i del PP d’Alcoi dient sense cap pudor que estan preocupats pels temes socials i que treballen per la nostra ciutat”.

Tornant a les ajudes gestionades per l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament d’Alcoi en la primera part de l’any, s’ha de remarcar que la major part d’ajudes s’han destinat a necessitats bàsiques d’alimentació (192); al pagament de rebuts de serveis per a la vivenda s’han destinat un total de 57 ajudes; al lloguer de l’habitatge habitual, 51; s’han destinat ajudes per al desenvolupament personal a 43 usuaris; i finalment s’han realitzat un total de 14 accions d’ajudes extraordinàries (tals com, per exemple, una pròtesi, unes ulleres o una cadira de rodes, entre d’altres).

Cal recordar que al Pressupost de 2011, l’últim del govern del PP, es van destinar a aquestes ajudes 162.000 euros, que van passar a 325.000 al següent Pressupost, ja amb govern d’esquerres a la ciutat, i que ara al 2013 han arribat a 450.000 euros: “És una prioritat per al nostre Govern que cap alcoià es quede sense les necessitats bàsiques en plena crisi, per tant en un moment com l’actual hem d’apostar per atendre a les famílies que pitjor ho estan passant”, sosté la regidora.

Subir