elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Joaquim Bosch, portaveu de Jutges per a la Democràcia, obrirà la XXI Jornada de Sociolingüística d'Alcoi

    El divendres 4 i el dissabte 5 de març tindrà lloc la XXI edició de la Jornada de Sociolingüística d'Alcoi, una cita ja ineludible que analitza la situació social del valencià des de diferents perspectives. En aquesta ocasió, la Jornada reflexiona sobre la necessitat que la política lingüística de les administracions públiques siga transversal i alhora un factor de cohesió de la societat i el territori, imprescindible per a la normalitat del coneixement i l’ús de la llengua.

    El jutge titular de Montcada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), obrirà la Jornada amb la xarrada “El valencià en l´àmbit de la Justícia i la situació actual dels drets lingüístics”. Bosch imparteix regularment conferències sobre qüestions com ara la violència de gènere, els delictes contra l'honor, l'assetjament laboral, les ruptures familiars, l'abast dels drets socials o les execucions hipotecàries. Bosch és, a més, portaveu de Jutges per a la Democràcia, l'associació que agrupa els magistrats progressistes, i un jurista popular ja que col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació.

    Ponents de la XXI Jornada
    En la XXI Jornada també intervindran Miquel Àngel Pradilla, un dels sociolingüistes actuals més prolífics, que parlarà de la recerca de la normalitat per part de la comunitat lingüística del segle XXI. D’altra banda, Mar Iglesias, periodista i professora de la Universitat d’Alacant; Adolf Beltran, excap de secció d’El País, ara en eldiario.es, i Rafael Xambó, escriptor, músic i sociòleg, debatran junts sobre les bases per a la renovació del espai comunicatiu valencià.

    El programa es completa amb la participació, per primera vegada en els últims anys, de representants de l’administració autonòmica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, intervindrà el dissabte 5 de març, a les 10.30 h, per a explicar la “Nova política lingüística de la Generalitat Valenciana”. I Francesc Colomer tancarà la Jornada, a les 13.15 h, amb la xarrada “El turisme com un dels sectors clau en el multilingüisme”.

    Com és habitual, la Jornada també proposa un interessant programa d’activitats paral·leles com ara la ruta del Cementeri de Sant Antoni Abat d’Alcoi (considerada Itinerari Cultural pel Consell d’Europa) i un sopar i café amb Eugeni Alemany, filòleg de formació i reporter dels famosos programes de televisió “Caiga quien caiga” i “Trau la llengua”, en la televisió autonòmica.

    Inscripcions des de 10 euros
    La XXI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi té un preu de 10 euros per a estudiants que s’allotgen a l’Hostal Savoy (amb la presentació del justificant de la reserva de l’hotel), 20 euros per a la resta d’alumnes i de 25 per al públic en general. El preu inclou la matrícula, documentació, sopar, espectacle, dinar, visita cultural i certificat d’assistència. El termini d’inscripció està obert fins al 2 de març.

    Celebrant més de 20 edicions
    La primera edició de la Jornada de Sociolingüística d'Alcoi es remunta a l'any 1992 i, des de llavors, s'ha celebrat (encara que no de manera consecutiva) fins a convertir-se en una cita tradicional i un referent en l'estudi de la situació social del valencià.

    Durant tots aquests anys, s'ha debatut multitud de temes relacionats amb l'ús de la llengua: des de les polítiques institucionals de suport (d'alta o baixa intensitat), fins al paper de les associacions i els col·lectius cívics, l’ús del valencià en els tribunals, les notaries o en l'exèrcit, la presència del valencià en un món digital i globalitzat –Google inclou al català entre els seus 40 llengües principals–, la recuperació o no de la llengua pròpia en l'àmbit familiar (escoles, festa, comerç, església…), l'absència de mitjans de comunicació autonòmics, etc.

    Al llarg de les nombroses edicions, han participat reconeguts periodistes (Xelo Miralles, Rosa Solbes, Vicent Partal…) i prestigiosos experts com ara els sociòlegs Rafael L. Ninyoles i Salvador Cardús, els filòlegs Toni Mollà i Vicent Pitarch, l'escriptor Amadeu Viana, els professors Emili Boix i Vicent Soler, el comunicòleg Genís Roca… I entre els espectacles que s'han programat com a tancament de les jornades, destaquen la projecció de documentals (“Nosaltres, els valencians” elaborat per Barret Films) o l'especial “Pot de Plom", de Xavi Castillo.

    Sobre l'organització
    La Jornada de Sociolingüística, que té lloc al campus d'Alcoi de la UPV, està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'Ajuntament d'Alcoi, la Delegació d'Alacant de l'Institut d'Estudis Catalans, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià, amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes.

     

    Subir