elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Diumenge, portes obertes amb tallers i visites guiades a les excavacions del Salt

  • A càrrec de l’equip de la Universidad de La Laguna que treballa a l’excavació des de l’any 1986

El Museu Arqueològic Camil Visedo ha organitzat la ja tradicional jornada de portes obertes a les excavacions arqueològiques que es desenvolupen al Salt per part d’un equip d’investigadors de la Universidad de La Laguna de les illes Canàries, dirigit per Bertila Galván i Cristo Hernández. Enguany, el programa inclou una excursió des del Collao, visites guiades a les excavacions, i també tallers experimentals de prehistòria a càrrec de la professora del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València Paula Jardón.

Les activitats s’emmarquen dins el cicle cultural Alcoi d’Estiu, i la ruta fins a Vil•la Vicenta, on es desenvolupen els treballs, forma part del cicle ’10 excursions voltant Alcoi i el seu patrimoni històric i arqueològic’, que organitzen Regidoria de Cultura i Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA).

La jornada s’iniciarà amb l’excursió al Salt que eixirà des del Camp del Collao a les 9.30 hores, amb una primera visita guiada per als participants de la caminada. A partir de les 11 i fins les 14 hores, i també de vesprada entre les 18.30 i les 20 hores, hi haurà tallers experimentals de prehistòria a càrrec de l’esmentada professora de la UV Paula Jardón; i també de matí i vesprada, concretament a les 11,30, 13, 17.30 i 19 hores, hi haurà visites guiades pel recinte dels treballs arqueològics oferits pels investigadors.

Des del Museu s’ha indicat que per participar a les activitats no cal inscripció prèvia, i s’ha recordat que la millor forma d’accedir a Vil•la Vicenta és a peu, deixant el vehicle a Batoi o zones properes, ja que l’espai per a aparcament a la zona és molt limitat.

Per la seua banda, el regidor de Cultura Paco Agulló ha volgut “donar la benvinguda un any més a l’equip d’investigadors de Bertila Galván, perquè de nou continuaran obtenint dades sobre els antics pobladors del nostre territori, i contribuint així a ampliar i difondre la nostra cultura i el nostre patrimoni històric. Són molts anys ja de treballs i investigacions d’aquests investigadors vinguts de tan lluny per ajudar-nos a conèixer millor els nostres orígens, i això és digne del nostre agraïment en nom de tots els alcoians i alcoianes. Com també és d’agrair, i molt, que a més tinguen interés a col•laborar amb el Museu amb aquestes visites i tallers, donant a conèixer a la ciutadania els aspectes més interessants del jaciment”.

Jaciment de l’època Neandertal

Segons els propis investigadors canaris, el Salt és un dels jaciments arqueològics més importants d’Europa Occidental per a l’estudi de l’època dels Neandertals (Paleolígic mitjà) i, sobretot, per indagar en la fase final de l’existència d’aquests grups humans abocats a la desaparició. Aquest significatiu enclavament prehistòric ha estat objecte d’un dilatat procés d’investigació multidisciplinar que va començar l’any 1986 i continua a l’actualitat dirigit per la professora de la Universidad de La Laguna Bertila Galván i també per Cristo Hernández.

L’ampli grup d’investigació que es coordina des de la universitat canària ha aconseguit sòlids avanços en el coneixement de la fase final del Paleolític mitjà a aquesta regió del Mediterrani ibèric, entre fa 60.000 i 45.000 aproximadament. Les seues aportacions relatives a com organitzaven el seu espai vital aquests grups de caçadors i recol•lectors, com explotaven els recursos del seu entorn, les condicions ambientals en què vivien, així com el seu desenvolupament tecnològic, etc. han anat avançant considerablement. Actualment, es té una idea prou acurada de com fou la vida dels últims grups neandertals de les nostres muntanyes i, fins i tot, de les característiques paleoambientals del moment en què van deixar d’existir, coincidint amb un episodi climàtic extremadament fred que va provocar una significativa aridesa a tot el terç meridional del territori peninsular.

Durant aquesta jornada de portes obertes de diumenge, doncs, el públic assistent tindrà la possibilitat de visitar les excavacions del Salt i conèixer de primera mà l’estat actual dels treballs i els principals resultats, mitjançant l’encontre amb els membres del grup d’investigació. Els participants tindran així l’oportunitat de realitzar un autèntic viatge a l’Alcoi del Paleolític mitjà i, també, de conèixer de prop com és el treball arqueològic a un jaciment d’aquesta magnitud.

Subir