elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Casal del Nadal obrirà les seues portes a desembre

  • Nou espai museístic que estarà ubicat a la capella de la Mare de Déu dels Desemparats

La capella de la Mare de Déu dels Desemparats, situada front al Casal de Sant Jordi serà la seu del que es pretén que siga el Museu del Nadal Alcoià que naixerà amb el nom de ‘Casal del Nadal’. El nou espai permetrà als visitants de la nostra ciutat conèixer més sobre els principals aspectes del nostre Nadal, únic al món, format per dos Bens Immaterials d'Interés Cultural: Betlem de Tirisiti i Cavalcada de Reis, declarada també Festa d'Interès Turístic Nacional. Juntament, amb aquests element, l'espai també comptarà amb les representacions pròpies alcoianes que conformen el que anomenem la trilogia nadalenca: Les Pastoretes i el Ban Reial.

El principal element del Casal del Nadal serà audiovisual, un vídeo a l'entrada de l'espai suposarà que els visitants prodran viure en primera persona el més important del Nadal alcoià: la seua màgia. La il·lusió, l'emoció, la música, l'escenografia i l'ambient que envolten el tradicional Nadal alcoià és un fet immaterial, és per això que un audiovisual serà una part important de la visita, amb el que es pretén que els visitants al llarg d'aproximadament 10 minuts visquen una experiència que no existeix a cap altre lloc del món. Eixa serà la porta d'entrada d'un espai on s'explicarà el Tirisiti, Les Pastoretes, el Ban Reial i la Cavalcada dels Reigs Mags, posant especial atenció a aquells moments i elements que són únics i que les celebracions nadalenques d’altres ciutats no contemplen.

Una de les característiques del Casal del Nadal serà també l’acurada il·lustració que serà el fil conductor de l'exposició. Pels panells explicatius s'ha comptat amb el jove il·lustrador alcoià Fran Parreño. Parreño ha guanyat durant diferents anys el Cartell anunciador de la Cavalcada dels Reis Mags d'Alcoi i és conegut per il·lustrar diferents llibres de literatura infantil. Pantalles interactives i sonores i alguna que altra sorpresa seran els elements que podrà descobrir el visitant del Casal del Nadal.

La nova infrastructura turística estarà a l’illa dels museus, davant el MAF, Casal de Sant Jordi i del Museu Arqueològic. Tal i com comenta la regidora de Turisme Maria Llopis, “el nou Casal del Nadal serà un espai reduït però màgic; volem que siga una petita perla. Per un costat, anem a parlar del Nadal en una preciosa capella desacralitzada, però no oblidem que el que realment pretenem mostrar són bens immaterials: moments, vivències i tradicions difícils de materialitzar. Hem de posar sobre paper i fusta alguns dels moments més màgics de l'any on tots som xiquets i on tots creiem que els somnis es fan realitat, i això és molt complicat però també increïblement apassionant”. Llopis afegeix que “al mateix temps de posar en valor la importància del nostre Nadal també volíem que la restauració de la capella no quedara afectada, i que un espai tan bonic com la Mare de Déu també tinguera el protagonisme que es mereixia”.

En total, el cost del projecte d'adequació de l'espai serà de prop de 18.000 euros. El Casal del Nadal obrirà les seues portes al públic el 2 de desembre fins al 20 desembre coincidint amb la campanya escolar del Tirisiti de dilluns a divendres de 10 a 14 hores, i els dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 hores. A partir del 21 desembre, l'horari habitual de l'espai serà de dimarts a divendres de 11 a 14 hores i de 17 a 19 hores, dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 hores. Els grups ja han començat a reservar visites al Casal del Nadal i ho poden continuar fent al telèfon de la Tourist Info: 965 537 15. Al llarg de la campanya nadalenca l’entrada serà gratuïta.

El Nadal Alcoià a la Fira de Tots Sants

Per promocionar tant el nou Casal de Nadal que s'inaugurarà en breu com les pròpies festes nadalenques que aquest any coincideixen en cap de setmana, la Regidoria de Turisme tindrà un stand propi a la Fira de Tots Sants de Cocentaina. L'edil de Turisme concreta: “La Fira, amb uns 400.000 visitants, és un aparador important per vendre el nostre Nadal ja que el públic principal prové del País Valencià. Volem vendre el nou Casal, el Tirisiti, les Pastoretes, les Burretes i la Cavalcada dels Reis Mags principalment, però evidentment també donarem informació turística general de la nostra ciutat com altres anys, ja que els visitants de la Fira acostumen també a ser turistes interessats en la naturalesa i els recursos patrimonials".

Subir