elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Activitat oberta per apropar-se a la vida dels Neandertals del Salt

    Divendres de vesprada el parc de la Via de Batoi (al carrer Montdúver) acollirà una curiosa activitat, que té com a objectiu principal la divulgació de la prehistòria i la vida dels neandertals que poblaven la zona del Salt fa 60.000 anys. Es tracta d’una iniciativa organitzada conjuntament per l’Associació de Veïns de Batoi, el CIP FP Batoi, el departament de Ciències de l’Educació de la Universitat de València, i el Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo.

    El director del Museu, Josep Maria Segura, va presentar ahir l’activitat, que s’emmarca en un ampli projecte pedagògic al voltant de la divulgació i la difusió del coneixement al voltant del jaciment prehistòric del Salt: “Fa anys que la professora de la UV Paula Jardón ha estat treballant els coneixements del Salt en un projecte pedagògic molt ambiciós que ha donat com a resultat diferents materials, audiovisuals i també virtuals. Ara, i després de la col·laboració amb l’Associació de Veïns del barri i del propi institut de Formació Professional, es convoca aquesta activitat ben curiosa i interessant, oberta a la participació de tothom qui vulga sumar-se, que a més tindrà continuïtat amb noves jornades semblants en el marc de la temporada d’excavacions del jaciment”.

    En representació de l’Associació de Veïns Cristina Valero comentava que la idea és fer una jornada divertida i participativa, especialment adreçada als xiquets i xiquetes d’edats fins a 16 anys, però interessant per al públic en general: “La idea és que els assistents vinguen ja disfressats amb alguns motius que recorden als Neandertals. I ja al parc hi haurà maquillatge i perruqueria, es faran jocs i tallers d’elaboració d’instruments, i també música. La música que, pel que sabem, devien interpretar els Neandertals, i els jocs als que devien jugar aquells avantpassats”. Valero destaca la vinculació del barri amb el jaciment del Salt, situat a la vora de Batoi, que ha tingut ja diferents episodis de col·laboració entre l’entitat veïnal i els responsables de les excavacions: l’estiu passat, per exemple, l’Escola d’Estiu del barri va estar dedicada al jaciment, i ja es van celebrar diferents activitats de divulgació històrica vinculades a aquest projecte pedagògic de la professora Jardón.

    A l’organització participen també els mòduls de Perruqueria, Maquillatge i Animació Sociocultural del CIP FP Batoi: els seus alumnes seran els encarregats d’adaptar la imatge dels participants al ‘look’ Neandertal segons els indicis històrics. També l’empresa Cárnicas Catalá col·labora, cedint ossos per l’elaboració d’útils.

    El regidor de Cultura Paco Agulló subratlla que “fem una crida a tothom a sumar-se a la iniciativa, perquè serà ben atractiva i divertida. S’ha fet una feina important per part dels diversos agents que participen, en el marc d’una experiència molt més àmplia de participació activa de les entitats per difondre el coneixement històric i el patrimoni arqueològic, i estem segurs que serà un èxit i en el futur ens donarà encara més fruits d’interès per a la divulgació de la nostra història”.

    Subir