27 de febrero de 2021 27/2/21

Carlos Palomo Carot i Verónica Zamora Ferrer cantaran enguany el tradicional Cant de la Carxofa

Carlos Palomo Carot i Verónica Zamora Ferrer cantaran enguany el tradicional Cant de la Carxofa - (foto 1)
  • Més de 700 veïns i veïnes participen en la tradicional Prova de Veu de l’Àngel

MÁS FOTOS
Carlos Palomo Carot i Verónica Zamora Ferrer cantaran enguany el tradicional Cant de la Carxofa - (foto 2)

El Castell d’Alaquàs va estar l’escenari el dimarts dilluns 3 de setembre de la tradicional Prova de Veu de l’Àngel per a elegir els xiquets que enguany cantaran la carxofa en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort. Enguany han resultat elegits el xiquet Carlos Palomo Carot i la xiqueta Verónica Zamora Ferrer, que interpretaran aquest cant popular i tradicional els dies 8 i 9 de setembre respectivament. L’acte, organitzat per l’Ajuntament d’Alaquàs, la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació Cultural Cant de la Carxofa, els Clavaris de la Mare de Déu de l’Olivar i els Clavaris del Crist 2013, va comptar amb un nombrós públic, entre ells l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García i representants de tots els col•lectius organitzadors.

El procés de selecció per al Cant de la Carxofa comença mesos abans quan es realitza la convocatòria a les escoles de la ciutat. El professorat de música dels col•legis de primària són els encarregats de promocionar i culturitzar aquest esdeveniment musical incorporat ja en el currículum escolar dels alumnes d’Alaquàs. Posteriorment, els xiquets i xiquetes interessats en aprofundir en el cant, enguany un total de 25 xiquets i xiquets, s’inscriuen a l’escola de la Unió Musical d’Alaquàs, on sota la supervisió de la professora Rut García Martínez, aprenen el tradicional cant i es preparen per a la preselecció tècnica que es va realitzar aquest estiu.

En la Prova de l’Àngel realitzada ahir al Castell, els sis aspirants van interpretat un fragment de la Carxofa i posteriorment es va procedir a la votació popular en la que van participar més de 700 persones. La resta de xiquets i xiquetes que van participar formaran part del cor junt a la Jove Orquestra de la Unió Musical d’Alaquàs.

Després de les interpretacions, es va atorgar un obsequi a totes les persones que han format part d’aquesta prova com ara els professors de música i el jurat. Les entitats organitzadores van voler agrair la seua participació així com també la de tots els xiquets i xiquetes que han mostrat interès enguany pel Cant de la Carxofa.

La Carxofa és una composició musical del segle XVII i de tipus religiós denominada motet característica de les poblacions de l’Horta Sud. En la actualitat es conserva a Alaquàs, Silla, Aldaia i al Barri del Carme de València. El fet que a Alaquàs la lletra experimentara la variant de cantar no només al Crist, sinó també a la Mare de Déu de l’Olivar, i el caràcter participatiu i democràtic que en l’última dècada se li ha volgut incorporar, diferencia la Carxofa d’Alaquàs de la de la resta de poblacions on continua celebrant-se i es considera com una de les tradicions més genuïnes i antigues de la població així com una de les senyes d’identitat més preciades.

El Cant de la Carxofa en honor a la patrona d’Alaquàs es celebrarà el 8 de setembre a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar a les 21 hores. Mentre que el recital en homenatge al Crist tindrà lloc el 9 de setembre a la Plaça de la Constitució, també a les 21 hores.

Subir