elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Amparo García López, Carme Mateu Guiot y l’Associació de Jubilats i Pensionistes, reconegudes en els Premis “Castell d’Alaquàs”

  • L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el dilluns 7 d’octubre a les 19:30 hores al monument

  • Aquests guardons reconeixen la trajectòria i l’esforç dels veïns i veïnes en l’art, la ciència i l’esport

El proper dilluns 7 d’octubre a les 19:30 hores de la vesprada tindrà lloc el lliurament dels Premis “Castell d’Alaquàs”, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per commemorar la data històrica del 9 d’Octubre i premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i l’esport. Els premis d’aquesta primera edició recauran enguany en la investigadora Amparo García López, la pintora local Carmen Mateu Guiot i l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Alaquàs.

Per a la primera edil, aquests premis són importants “perquè la ciutadania veja recompensat el seu esforç i perquè els xiquets i xiquetes d’Alaquàs troben, entre els seus propis veïns i veïnes, referents que els ajuden a desenvolupar les seues capacitats i trobar al·licients de futur”. Elvira García Campos ha assegurat que en els temps en què vivim “és necessari reconèixer que hi ha molts ciutadans i ciutadanes del nostre poble que estan treballant intensament obtenint èxits destacats per a la nostra Comunitat”.

El jurat d’aquests premis ha decidit guardonar en aquesta primera edició a dues dones rellevants d’Alaquàs, la investigadora Amparo García López i la pintora local Carme Mateu Guiot, pel treball realitzat des del seu àmbit professional així com a l’Associació de Jubilats i Pensionistes pel seu recorregut.

Amparo García López ha estat elegida no sols pel seu currículum excepcional sinó també, i principalment, per la seua tesi doctoral a la qual ha dedicat set anys de la seua vida professional i que han estat molt rellevants en l’àmbit de les distrofies musculars. El seu treball ha estat reconegut internacionalment i en ell han intervingut científics d’EEUU i Canadà. Tant el seu treball com altres articles d’investigació han estat publicats en revistes mediques de gran trascendència.

Carmen Mateu Guiot és una pintora fortament vinculada a Alaquàs per haver destacat per ser una dona compromesa amb la vida social y cultural del seu poble. La seua trajectòria artística es va iniciar als anys 60 amb pintura de bodegons i retrats, per passar posteriorment a una pintura en la qual sempre ha reflexat el seu compromís social. Han estat freqüents les representacions vinculades al poble d’Alaquàs, entre elles destaquen les serigrafies del Castell d’Alaquàs o la seua col·laboració en el Vé Centenari de la mort de Sant Francesc de Paula. Va ser la primera Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alaquàs a l’any 1979, el primer govern democràtic d’Alaquàs.

L’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Alaquàs ha destacat sempre per ser un dels col·lectius més actius del poble. La seua activitat s’ha orientat des dels seus inicis a la consecució dels fins per als quals va ser creada: interesar-se pels problemes que afecten el col·lectiu de persones majors i pensionistes i oferir-los solucions. L’associació programa diverses tipus d’actuacions per aconseguir millores econòmiques i socials que proporcionen un millor nivell de vida dels associats.

L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. Els guardons es dividiran en tres categories: Arts, que englobarà totes les disciplines artístiques, literàries, pictòriques, dramatúrgiques i musicals; Ciència i tecnología i Humanitats i Esports. A elles podran presentar-se totes les persones, col·lectius i institucions d’Alaquàs que ho desitgen. La data límit per a la presentació de candidatures finalitzarà el 31 de juliol.

El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura i Educació, Antonio Saura. Com a secretari ha actuat el mateix secretari de la Corporació Municipal i com a vocals: un membre representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal; la Directora de l’Àrea Sociocultural; el Director del Castell d’Alaquàs i 3 persones de reconegut prestigi en la vida social, triades per l’Alcaldia. Als següents anys, aquests últims serán substituïts pels guanyadors de cada edició.

Commemoració del 9 d’Octubre
La institucionalització d’aquests premis serveix per commemorar el 9 d’Octubre. Per aquest motiu la valenciana ha estat la llengua vehicular d’aquests premis. Crear aquest premis en aquesta data històrica suposa ubicar-los en el marc simbòlic de pertinença a la nostra Comunitat i situar-los en el context dels valors coincidents entre el nostre poble i la Comunitat, d’esforç, constància, dedicació i compromís recognoscibles a la nostra terra.

Subir