elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Alaquàs posarà en marxa un total de 63 parcel•les per a horts urbans

Alaquàs posarà en marxa un total de 63 parcel•les per a horts urbans
  • L’Ajuntament d’Alaquàs crea una xarxa d’horts urbans per a fomentar entre la ciutadania la pràctica de l’agricultura com a funció educativa

L’Ajuntament d’Alaquàs posarà en marxa un total de 63 parcel·les destinades a horts urbans per a ús dels veïns i veïnes. El Ple de la Corporació Municipal va aprovar inicialment el passat mes de març, amb els vots a favor de PSPV-PSOE, Bloc-Els Verds i regidors no adscrits i les abstencions del PP, l’Ordenança Reguladora del Procediment d’Adjudicació i Règim d’ús dels Horts Urbans Municipals d’Alaquàs. Una Comissió composada per tots els grups polítics, tècnics municipals i persones sensibilitzades amb el tema, han estat treballant en els últims mesos per a la seua posada en marxa.

La xarxa d’horts urbans d’Alaquàs tindrà una extensió en esta primera fase de 7.688 metres quadrats distribuïts en 63 parcel·les ubicades en l’Albereda Sud, en uns terrenys ubicats junt a les instal·lacions esportives del Terç. La seua dotació ha estat fruït d’un acord entre l’Ajuntament i els propietaris veïns i veïnes d’Alaquàs, que han realitzat un gran esforç per a la posada en marxa d’aquesta iniciativa que pretén fomentar la participació ciutadana, el desenvolupament sostenible, l’educació ambiental i la recuperació de l’agricultura tradicional i ecològica, promovent les relacions i l’intercanvi generacional.

Els horts s’adjudicaran per un període de dos anys a través d’un sorteig al qual es podran presentar tots els veïns i veïnes interessades, tenint preferència els centres educatius, les persones discapacitades, aturades i pensionistes i les associacions i col·lectius.

D’aquesta manera, segons les bases de l’Ordenança, es destinarà una parcel·la de 120 metres quadrats a cadascun dels col·legis i instituts d’Alaquàs així com també a l’Escola de Persones Adultes de manera que puguen incorporar l’hort urbà al programa escolar com un element imprescindible per a l’aprenentatge de diverses disciplines, explotant la seua funció educativa.

Es reservarà una parcel·la al col·lectiu de persones amb discapacitat discapacitades d’Alaquàs de manera que els horts suposen també una experiència interessant com a espai per a la teràpia ocupacional. Hi haurà també 25 parcel·les destinades a les persones aturades, 12 per a pensionistes, 12 per a públic en general i 4 per a associacions i col·lectius, que seran adjudicades per sorteig.

Totes les parcel·les s’articularan en base a un passeig central on s’instal·laran plantes aromàtiques. Hi haurà també una zona d’esbarjo amb taules i cadires per a les famílies, una aula ecològica on s’impartiran cursos de formació i jornades de sensibilització i una zona de compostatge.

Paral·lelament a la seua posada en marxa, l’Ajuntament durà a terme cursos de formació i jornades de sensibilització. A més, en els pròxims dies es convocarà una reunió informativa per explicar a tots els col·lectius les bases del projecte.

Subir