elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Alaquàs celebra el 9 d’Octubre amb el lliurament dels premis “Castell d’Alaquàs”

Alaquàs celebra el 9 d’Octubre amb el lliurament dels premis “Castell d’Alaquàs”
    MÁS FOTOS
    Alaquàs celebra el 9 d’Octubre amb el lliurament dels premis “Castell d’Alaquàs” - (foto 2)

    La pintora local Carmen Mateu Guiot, la investigadora científica Amparo García López i l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Alaquàs van ser ahir les guardonades de la primera edició dels Premis “Castell d’Alaquàs”, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alaquàs per commemorar la data històrica del 9 d’Octubre i premiar l’esforç i el treball de la ciutadania en l’art, la ciència i les humanitats. L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos, acompanyada del jurat, va ser l’encarregada de donar el premi a les distingides.

    En les intervencions, la primera edil va deixar constància de la importancia d’aquests premis “importants perquè la ciutadania veja recompensat el seu esforç i perquè els xiquets i xiquetes d’Alaquàs troben, entre els seus propis veïns i veïnes, referents que els ajuden a desenvolupar les seues capacitats i trobar al·licients de futur”. Elvira García Campos va assegurar que en els temps en què vivim “és necessari reconèixer que hi ha molts ciutadans i ciutadanes del nostre poble que estan treballant intensament obtenint èxits destacats per a la nostra Comunitat”.

    L’acte es va iniciar amb l’actuació d’un quartet de la Unió Musical d’Alaquàs, encarregats d’obrir l’acte institucional. A continuació, les premiades van arreplegar el seu guardó.

    La primera en pujar a l’escenari va ser Carmen Mateu Guiot, una pintora fortament vinculada a Alaquàs per haver destacat per ser una dona compromesa amb la vida social i cultural del seu poble. La seua trajectòria artística es va iniciar als anys 60 amb pintura de bodegons i retrats, per passar posteriorment a una pintura en la qual sempre ha reflexat el seu compromís social. Han estat freqüents les representacions vinculades al poble d’Alaquàs, entre elles destaquen les serigrafies del Castell d’Alaquàs o la seua col·laboració en el Vé Centenari de la mort de Sant Francesc de Paula. Va ser la primera Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alaquàs a l’any 1979, el primer govern democràtic d’Alaquàs.

    A continuació, i en representació de la premiada Ampargo García López, va arreplegar el seu premi la mare de la guardonada, Amparo López. Amparo García López ha estat elegida no sols pel seu currículum excepcional sinó també, i principalment, per la seua tesi doctoral a la qual ha dedicat set anys de la seua vida professional i que han estat molt rellevants en l’àmbit de les distrofies musculars. El seu treball ha estat reconegut internacionalment i en ell han intervingut científics d’EEUU i Canadà. Tant el seu treball com altres articles d’investigació han estat publicats en revistes mediques de gran trascendència.

    De l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Alaquàs va pujar Paquita Márzquez Moreno. L’entitat ha destacat sempre per ser un dels col·lectius més actius del poble. La seua activitat s’ha orientat des dels seus inicis a la consecució dels fins per als quals va ser creada: interesar-se pels problemes que afecten el col·lectiu de persones majors i pensionistes i oferir-los solucions. L’associació programa diverses tipus d’actuacions per aconseguir millores econòmiques i socials que proporcionen un millor nivell de vida dels associats.

    L’objectiu d’aquests premis és reconèixer les activitats realitzades pels alaquasers i alaquaseres que hagen tingut especial rellevància i transcendència. El jurat d’aquests premis ha estat presidit per l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i ha exercit com a vicepresident el Regidor de Cultura i Educació, Antonio Saura. Com a secretari ha actuat el mateix secretari de la Corporació Municipal i com a vocals: un membre representant de cada grup polític amb representació al Ple Municipal; la Directora de l’Àrea Sociocultural; el Director del Castell d’Alaquàs i 3 persones de reconegut prestigi en la vida social, triades per l’Alcaldia. Als següents anys, aquests últims serán substituïts pels guanyadors de cada edició.

    Commemoració del 9 d’Octubre

    La institucionalització d’aquests premis serveix per commemorar el 9 d’Octubre. Per aquest motiu la valenciana ha estat la llengua vehicular d’aquests premis. Crear aquest premis en aquesta data històrica suposa ubicar-los en el marc simbòlic de pertinença a la nostra Comunitat i situar-los en el context dels valors coincidents entre el nostre poble i la Comunitat, d’esforç, constància, dedicació i compromís recognoscibles a la nostra terra.

    Subir