Divendres 20 de Abril de 2018

-El conflicte llingüístic valencià resolt des de 1574 :: Vox Populi :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
: Vox Populi

El conflicte llingüístic valencià resolt des de 1574

05/08/2016 Javier Navarro Andreu
recomendar
imprimir
recomendar
a mis favoritos
L'orige de la llengua dels valencians sempre ha segut punt de discussió des de fa uns 100 anys, intensificant-se en la transició fins als nostres dies. El sector pancatalaniste sosté que la llengua valenciana és un dialecte del català, baix la teoria del repoblament, teoria totalment desmontada pels intelectuals Antoni Ubieto i Amparo Cabanes, des de fa ya anys.

En tanta discussió no s'han donat conte que en 1574 l'historiador de Borriana, Rafael Martí de Viciana nos dona la resposta sobre l'orige del valencià en el seu "Libro de las alabanzas de las lenguas hebrea, griega, latina, castellana y valenciana", diu: "ha probado con todo cumplimiento, que la Lengua latina es muy universal por todo el mundo, y de aquellas muchas otras Lenguas han tomado gran número de vocablos; y que la Lengua Valenciana es hija y factura de la Lengua latina por derecha línea y propagación" i ademés de dir que varen prendre també paraules de la llengua Hebrea, Llemosina i Grega, termina dient: "De la Latina tomaron todos los otros vocablos para que la Lengua Valenciana, fuesse muy copiosa, y tuviesse propio nombre á cada cosa por rara que fuesse".

D'eixos vocables que parla Martí de Viciana, presos del Llatí nos posa diversos eixemples, ya que segons el borrianenc, la llengua valenciana ha pres més de 3.000 veus d'esta.

Eixemples: llatí "cel", valencià "cel", castellà "cielo"; llatí "farina", valencià "farina", castellà "harina"; llatí "germana", valencià "germana", castellà "hermana"; llatí "regina", valencià "regina", castellà "reina", llatí "os", valencià "os", castellà "hueso"; llatí "fenestra", valencià "finestra", castellà "ventana"...

Definitivament el valencià és un dialecte d'una llengua, pero no del català, sino del LLATÍ, com lo són totes la llengües romances d'Europa.


RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Avís Legal | Publicitat | Correu

 
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil