elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Presentació d'un nou número de la Revista d'Estudis Fallers

Presentació d'un nou número de la Revista d'Estudis Fallers
    MÁS FOTOS
    Presentació d'un nou número de la Revista d'Estudis Fallers - (foto 2)

    El debat sobre si la crisi constituïx un perill o una oportunitat per a les Falles de València, la reflexió sobre les falles com a expressió artística i com a element de l’espai públic, els testimonis quasi inèdits sobre les Falles dels viatgers estrangers del segle XIX o la connexió entre la festa de Sant Vicent Ferrer i els inicis de les Falles, són els principals continguts del número 20 de la Revista d’Estudis Fallers, que es presentarà el dilluns 2 de març, a les 20 hores, al casal de la Falla Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9, de València).

    En els seus 20 anys d’existència, la Revista d’Estudis Fallers s’ha convertit en la principal revista d’investigació social de la festa fallera, que oferix als estudiosos una plataforma de divulgació de les seues investigacions amb els estàndards d’una revista científica, amb seccions dedicades a articles de reflexió i d’estudi, així com ressenyes de les principals publicacions sobre Falles.

    Enguany la revista tracta, novament, un ampli conjunt d’articles de reflexió i investigació, provinents des de diverses perspectives professionals que considerem interessants per a la festa. Un any més, estos continguts són introduïts per una portada obra dels artistes Toni Colomina i Víctor Valero.

    L’apartat de reflexions inclou un article d’Alejandro Lagarda (llicenciat en història de l’art) sobre les falles com a element artístic i la seua permeabilitat a influències artístiques dins de la creació contemporània, un treball de Ramón Solaz (arquitecte i artista faller) al voltant de la falla com a element temporal dins de l’espai públic i les seues diverses lectures, i un altre de José Martínez Tormo (gestor cultural) sobre els discursos presents en els principals museus fallers. La secció de reflexions conclou amb la crònica de les dos taules redones de la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau sobre si la crisi es pot considerar un perill o una oportunitat per a la festa, a càrrec de Mònica Antequera i Verònica March (periodistes i moderadores d’estes dos sessions de debat), que estan precedits per un breu recorregut històric fet per Gil Manuel Hernández (professor de la Universitat de València) de les crisis patides per les Falles al llarg de la seua història i una anàlisi de les dimensions de la crisi actual.

    En la secció de materials d’estudi, Alba Fluixà (gestora cultural) ens introduïx en la relació entre la vida cultural i la societat fallera de la localitat d’Alzira i Frederic Oriola (historiador de la música) ho fa en la música fallera durant els anys vint i trenta del segle XX, un període que va suposar un moment de transformació en la relació entre la vida fallera i musical.

    Pel que fa a l’apartat central de la revista, la secció d’estudis presenta dos treballs d’aproximació als inicis de la festa fallera. D’una banda, Juan Corbalán (acadèmic de la RACV) estudia algunes similituds rituals entre la festa de sant Vicent Ferrer i les Falles. Per la seua part, Ricard Català (pedagog) ens descobreix les cròniques viatgeres, algunes quasi inèdites, com a font d’investigació per a conéixer la realitat fallera del segle XIX, encara tan desconeguda.

    La revista, com en anys anteriors, es completa amb un conjunt de ressenyes crítiques d’algunes de les publicacions fallers editades durant l’últim any, interessants pels seus continguts o per la seua capacitat de difusió de la festa.

    Coincidint amb la presentació de la Revista d’Estudis Fallers, també es coneixerà el nom dels autors i les comissions finalistes del premi Soler i Godes de les Lletres Falleres al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers i patrocinat per l’editorial Denes, la Federació de Falles Benicalap-Campanar, l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna.

    Els assistents a la presentació seran obsequiats amb els cartells de la indumentària masculina i femenina del segle XVIII, editats per la Unitat de Normalització de la Diputació de València, i amb un exemplar de la guia didàctica de l’exposició “El llibret de falla. Explicació i relació de la festa (1850-2014)”, editada per la Generalitat Valenciana, projectes en què ha col•laborat l’Associació d’Estudis Fallers.

    Com a colofó, per a celebrar els 25 anys de l’Associació d’Estudis Fallers, es degustarà el tradicional plat de glòria, per a divulgar este element del patrimoni gastronòmic faller.

    Subir