elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La IV Trobada de la Xarxa d’Entitats del País Valencià discuteix criteris de participació ciudadana

    L’abril de l’any passat es va constituir la Xarxa d’Entitats del País Valencià. Una seixantena d’associacions han assistit a les tres trobades realitzades fins ara. Són entitats de tots els àmbits (cultural, educatiu, urbanístic, del territori, de comunicació, social, de solidaritat internacional, veïnal, ecologista, feminista, etc). Entre les més implicades hi ha Acicom, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, la Federació d’Escola Valenciana, Fent Ciutat, Salvem el Cabanyal o la Societat Coral El Micalet.

    La suma dels socis i membres de les diferents entitats implicades, i la de la seua capacitat de mobilització, converteix a la Xarxa en una estructura amb una importantíssima base social, i li atorga una capacitat de representació del món associatiu també molt significativa.

    L’objectiu de la creació de la Xarxa és doble. Primer, el motiu fonamental de la iniciativa és passar de la complicitat existent entre les entitats implicades i de l’experiència ja existent de treball comú en plataformes i campanyes unitàries, a una articulació més estable i formal, que partint d’aquella complicitat garantesca definir un marc organitzatiu flexible que permeta, des del respecte a la independència de cada associació i a la seua personalitat pròpia, l’intercanvi d’informació i la suma de sinèrgies. En aquest sentit, es tracta d’una iniciativa de llarg recorregut, que va molt més enllà de contextos conjunturals i convocatòries electorals, i que té una gran importància, ja que mai s’ha arribat a consolidar una xarxa associativa valenciana amb tanta representativitat.

    El segon objectiu de la Xarxa és, contràriament, més immediat i a curt termini: que la nova majoria parlamentària resultant de les eleccions autonòmiques valencianes de maig aprove una llei de participació ciutadana i transparència institucional que signifique posar fi a la democràcia de baixa qualitat que el País Valencià pateix des de la transició i que ha fet possible l’autoritarisme i la manca de diàleg que han caracteritzat els darrers governs valencians.

    Governe qui governe, democràcia és participació, i en aquest sentit les associacions reclamen un marc legal que impedesca que la veu ciutadana expressada en les milers de signatures d’una ILP puga ser menystinguda (com ha tingut lloc en el passat immediat), per exemple, i sobretot que, en un sentit positiu, articule mecanismes de participació.

    Com a primer pas en aquesta direcció, les entitats i associacions reunides en la IV Trobada de la Xarxa d’Entitats (dissabte 21 de febrer de 2015, 11,30h, València, Octubre Centre de Cultura Contemporània), han iniciat el procés de debat que conduirà a l’aprovació d’una proposta de “Criteris per a una nova llei de participació ciutadana i transparència

    Subir